Horeca & Toerisme College en De Koffieschool bieden barista-opleiding voor volwassenen

Horeca & Toerisme College en De Koffieschool bieden barista-opleiding voor volwassenen
Joost Leopold (l) en Bregje Deben (m) van De Koffieschool ondertekenen de samenwerking met Suzanne Staal van Horeca & Toerisme College.

Het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein en de Koffieschool in Utrecht slaan de handen ineen om - met ingang van het nieuwe schooljaar - hoogwaardige en professionele barista-opleidingen aan te bieden, specifiek gericht op volwassenen.

De Koffieschool zet zich sinds 2010 in voor het leveren van specialistische koffie-educatie, van barista-training tot koffiebranden, en duurzaamheid. Het Horeca & Toerisme College heeft als onderdeel van ROC Midden Nederland jarenlange ervaring in volwassenenonderwijs. Door de krachten te bundelen in een barista-opleiding voor volwassenen, streven beide partijen ernaar de kwaliteit van de professionele koffie-educatie te verbeteren en een bijdrage te leveren aan de groei en innovatie van de koffiebranche.

De twee partijen hebben de samenwerking begin juli bezegeld met een handtekening van Suzanne Staal, directeur van het Horeca & Toerisme College, en Joost Leopold en Bregje Deben, eigenaren van de Koffieschool. ‘Met deze samenwerking breiden we zowel ons aanbod voor professionals uit, als de mogelijkheden voor onze reguliere studenten om zich verder te specialiseren’, aldus Suzanne Staal. 

De samenwerking biedt professionals een waardevolle kans om hun kennis en vaardigheden in de koffie-industrie te vergroten en zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt. Ook zij-instromers in de horeca kunnen deze opleiding gebruiken om goed voorbereid het vak in te stappen. 

‘In het kader van een Leven Lang Leren zien we steeds meer mensen deze stap maken', aldus Joost Leopold. ‘In 2022 zijn wij opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs en kondigen nu ook deze mooie samenwerking met het ROC Midden Nederland aan. Samen met hen hebben we een meerdaagse baristatraining ontwikkeld die wordt afgerond met een Nederlands horeca branchexamen van de SVH. De training behoort tot het aanbod van het Volwassenonderwijs van deze ambitieuze mbo-instelling.' 

Opleiding start in oktober 2023 

Zowel het Horeca & Toerisme College als de Koffieschool zijn enthousiast over deze samenwerking en kijken ernaar uit om gezamenlijk hoogwaardige opleidingen en trainingen aan te bieden en professionals te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Het aanbod zal geleidelijk uitgebreid worden, startend met de cursus Barista vanaf 24 oktober 2023.

‘Toen wij 13,5 jaar geleden de Koffieschool starten, hadden wij tot doel om koffie-educatie te professionaliseren. De workshop of cursus die wordt aangeboden door de koffieleverancier is een prima basis voor een medewerker in de horeca die geacht wordt het espressoapparaat te bedienen. Maar maakt dat deze medewerker een barista? Een professioneel barista kent diens bonen, kent diens apparatuur en weet daarmee zo te werken dat alle koffiedranken consistent mooi en lekker uitgeserveerd worden. Om dit te leren is professionele vaktraining nodig. Dat vinden niet alleen wij maar gelukkig steeds meer horecaondernemers en zelfstandig barista's.’ 

Binnen het horeca-onderwijs was er nog weinig specifieke aandacht voor dit beroep. De samenwerking met het Horeca & Toerisme College in de barista-opleiding voor volwassenen brengt daar verandering in. Ook biedt dit meteen kansen voor volwassenen die een overstap naar de horeca willen maken of voor horecaprofessionals die hun kennis willen verbreden.