Michelin breidt selectie uit: drie nieuwe restaurants in gids

Michelin breidt selectie uit: drie nieuwe restaurants in gids

Mooi nieuws voor drie Nederlandse restaurants. Ze staan vanaf deze maand vermeld op de website van de Michelin Nederland. Inspecteurs van de culinaire gids zijn het hele jaar op pad en dat heeft Michelin ertoe aangezet maandelijks de nieuwste ontdekkingen te delen en toe te voegen aan haar selectie.

In aanloop naar de presentatie van de gids voor 2023 maakte Michelin maandelijks een aantal namen bekend. Ook dit jaar gaat de organisatie daarmee verder. In de nieuwste update zijn drie restaurants toegevoegd: De Mark in Amsterdam, Het Sluishuys in Nijkerk en Odille in Sint Oedenrode.

Of deze namen een groene ster, een Bib Gourmand, een Michelinster of een bestekje krijgen, blijft een geheim tot de presentatie van nieuwe gids. In de app zijn ze herkenbaar aan het symbool ‘nieuw’.

De Mark, Amsterdam

Wat een ervaring, schrijft Michelin. ‘Parkeer uw auto buiten Durgerdam, omarm de charme van dit dijkdorpje tijdens de wandeling naar De Mark en bewonder op het terras hoe bijzonder het uitzicht is over het water.’

Binnen verleiden de natuurlijke tinten en het karakter van dit pand, aldus de inspecteur(s). De culinaire gids heeft het over gezellig tafelen bij De Mark. ‘Op het bord draait alles rond de drie hoofdingrediënten, die worden verenigd door het houtvuur. Denk aan texturen van ui - van fris en krokant tot zoet en gegrild - gepimpt met roomijs van Zaanse mosterd.’

Volgens Michelin garanderen ervaren chefs hier een frisse kijk op natuurlijke smaken. Haar advies: aarzel niet om de ruime wijnkaart te ontdekken, boven wachten enkele luxe kamers.

De culinaire invulling van het restaurant, dat deel uitmaakt van Boetiekhotel De Durgerdam in het gelijknamige dorp onder de rook van Amsterdam, is in handen van Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge.

Zij hebben in de hoofdstad ook tweesterrenrestaurant 212, sterrestaurant De Juwelier en Bistro de la Mer, en exploiteren Table 65* in Singapore. In de keuken van De Mark heeft Koen Marees de dagelijkse leiding.

Het Sluishuys, Nijkerk

Chef Erik Hendriksen, die sinds mei 2022 de culinaire scepter zwaait bij Het Sluishuys, wordt geroemd om zijn klassieke lekkernijen. ‘Met de hand gesneden steak tartaar opgewerkt met een fijn zuurtje, ui, kappertjes en gestolde eidooier’, aldus Michelin.

Of: ‘Kraakverse tarbot die meunière is gebakken met een beurre blanc die volgens de regels van de kunst is bereid en wordt versterkt door ravioli met een rijkelijke vulling van ossenstaart.’

De culinaire gids heeft het over een warm ingericht restaurant, lieflijk gelegen aan de oude sluis en vlakbij een haventje, waar herkenbare smaken de finesse krijgen die ze verdienen. ‘Een uitgelezen plek als u hunkert naar klassiek gebakken eendenlever met appeltjes, al bedient chef Hendriksen ook vegetariërs op hun wenken met een aangepast menu.’

Odille, Sint Oedenrode

Bij Odille draait alles volgens Michelin rond de open zwarte keuken. ‘Rondom vallen de sereniteit en elegante luxe op, met kunst van Daisy Boman als rustpunten. Gastvrouw Lotte Bloem en chef Casimir Evens vertellen hier hun verhaal.’

Ze zetten de tijd even stil met Brabantse generositeit en wereldse finesse, aldus de inspecteur(s). ‘Een moderne interpretatie van escargots met look, à la minute gebakken tarbot met zuiderse schwung: deze chef is creatief en goochelt deskundig met sterke smaken.’

Wat verder opvalt, is dat het menu wordt omschreven door kwaliteitsingrediënten op te noemen, wat op het bord voor de nodige verrassing zorgt. ‘Wie liever à la carte bestelt, krijgt eveneens een mooi aanbod voorgeschoteld’, aldus de culinaire gids. ‘De welgekozen wijnen zijn de ideale sparringpartners voor al dat lekkers.’

In mei was de vorige update van Michelin en zijn Blumé in Groningen, Goyvaerts in Eindhoven en Rozewied in Kortgene aan de selectie toegevoegd.