DoubleTree by Hilton gaat voedselverspilling tegen met AI-technologie

DoubleTree by Hilton gaat voedselverspilling tegen met AI-technologie
Nino Hauwert, kitchen manager van het hotel

DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station verwacht op jaarbasis tienduizenden kilo's minder voedsel te gaan verspillen, door gebruik te maken van AI-technologie. De keuken op die manier runnen, sluit aan bij de nieuwe Europese wetgeving die vanaf 2025 ingaat.

DoubleTree by Hilton maakt gebruik van de geavanceerde Orbisk-technologie. Met de machine, aangedreven door AI, reduceert het hotel na een jaar gebruik tienduizenden kilo’s voedsel bij buffetten en kantines.

Orbisk: zuil met foto-apparatuur

De zogeheten Orbisk is een zuil met foto-apparatuur. Op een gemaakte foto kun je direct zien en meten hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Deze data wordt geregistreerd in een overzicht, dat medewerkers via een computer dagelijks kunnen inzien. Deze methode, gedreven door AI, is volledig geautomatiseerd waardoor er efficiënt mee gewerkt kan worden, meldt DoubleTree by Hilton.

Besparing op buffetten en personeelseten

Door data te monitoren, kan er ingespeeld worden op het eetgedrag van gasten en het personeel. Dat zorgt ook voor bewustwording bij de werknemers, zegt Hilton. ’We hebben het afgelopen jaar duizenden kilo’s kunnen besparen', aldus Nino Hauwert, kitchen manager. 'Vooral in gerechten die in grote hoeveelheden worden bereid, zoals bij grote partijen buffetten en personeelseten. Op deze manier spelen we vast in op de toekomstige Europese wetgeving én op onze eigen doelstellingen.’

Hotels krijgen te maken met CSRD-richtlijnen

Organisaties zijn volgens de CSRD-richtlijnen vanaf 2025 verplicht inzage te geven over hun inzet voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. 'Het is een manier om hotelketens aan te moedigen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun handelingen', weet Hilton. 'DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station geeft hier nu al gehoor aan door al een jaar lang de AI-technologie te omarmen en daarmee actief voedselverspilling te bestrijden.'