Nieuwe CSRD-richtlijn moet duurzaamheid versnellen

Nieuwe CSRD-richtlijn moet duurzaamheid versnellen

In 2025 komt er hoogstwaarschijnlijk nieuwe Europese wetgeving op het gebied van duurzaamheid. Bedrijven zijn volgens die wetgeving verplicht inzage te geven over hun inzet voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook wel CSRD genoemd. Deze nieuwe wetgeving heeft ook op termijn gevolgen voor hotel- en restaurantketens.

(Horeca)bedrijven worden steeds vaker afgerekend op hun sociale en milieu-impact. Gasten en medewerkers zijn kritischer geworden en verwachten dat ondernemers zich inzetten voor duurzaamheid en hun verantwoordelijkheid nemen.

Voor restaurants en met name hotels met niet alleen energieslurpende keukens, maar ook badkamers waar veel water wordt verbruikt en linnen dat moet worden gewassen is er werk aan de winkel.

Ook verlichting, verwarming en airconditioning verbruiken veel energie. Daarnaast staat de hotelbranche bekend als hiërarchisch georganiseerd met onregelmatige werktijden. Sommige hotels zijn al begonnen met het vrijwillig publiceren van hun duurzaamheidsdoelstellingen.

CSRD

Er wordt momenteel Europees gewerkt aan de richtlijn CSRD (Corporate Social Responsibility Disclosure). Dat gaat over een verplichte openbaarmaking van informatie over de duurzaamheidsdoelstellingen van een bedrijf.

Het is ontwikkeld als een reactie op de roep om meer transparantie en verantwoording van bedrijven, vooral na de schandalen die in de jaren '90 aan het licht kwamen.

Het is een manier om bedrijven te dwingen meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en om de maatschappelijke en ecologische impact van hun activiteiten beter te beheren en te communiceren.

Bedrijven moeten volgens de CSRD-richtlijn rapporteren over de impact van hun activiteiten op het milieu, de samenleving en andere belanghebbenden. Ook moeten ze informatie geven over hun inspanningen om deze impact te verminderen en positieve sociale verandering te bevorderen.

ESG

Onderdeel van CSRD is de ESG. ESG staat voor Environmental, Social, and Governance. Het gaat dus om maatregelen die bedrijven nemen op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en bestuur om duurzaamheid en verantwoordelijkheid te bevorderen.

In de horeca kunnen ESG-maatregelen bijvoorbeeld betrekking hebben op het verminderen van de ecologische voetafdruk van een hotel of restaurant door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, het verminderen van afval en het gebruik van duurzame materialen en verpakkingen.

Het kan ook betrekking hebben op de sociale verantwoordelijkheid van een bedrijf, zoals het bieden van eerlijke arbeidsomstandigheden en het bevorderen van diversiteit en inclusie.

De rapportage zal, los van de verplichting, ook een belangrijke rol gaan spelen om financiering van de bank te krijgen, bij overnames en het personeelsbeleid.

Voor de nieuwe generatie werknemers van Gen Z zijn duurzaamheid, eerlijke arbeidsomstandigheden en het respecteren van de rechten van werknemers voorwaarden om ergens te gaan werken.

Voor wie geldt de nieuwe regelgeving?

CSRD is relevant voor grotere horecabedrijven (vanaf 500 medewerkers, een balanstotaal van meer dan 20 miljoen euro) Een typische CSRD-rapportage bevat informatie over de CSR-inspanningen van het bedrijf en hoe deze in lijn zijn met de kernwaarden, missie en visie van het bedrijf.

Het rapport beschrijft vaak de belangrijkste initiatieven van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot, het verminderen van afval en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

Daarnaast bevat het rapport vaak informatie over hoe het bedrijf omgaat met ethische vraagstukken en mensenrechten, zoals het respecteren van arbeidsrechten en het voorkomen van kinderarbeid en discriminatie.

Het rapport kan ook informatie bevatten over de betrokkenheid van het bedrijf bij de lokale gemeenschap en over filantropische activiteiten.

Een CSRD-rapportage bevat ook vaak meetbare prestatie-indicatoren (KPI's) waarmee het bedrijf de voortgang van zijn CSR-inspanningen kan meten en vergelijken met andere bedrijven. Het rapport kan ook beschrijven welke stappen het bedrijf in de toekomst zal ondernemen om zijn CSR-inspanningen te verbeteren.

Wanneer gaat de nieuwe wetgeving in?

Nu is de NFRD-richtlijn van kracht in de Europese Unie. Die vereist dat beursgenoteerde bedrijven rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties op verschillende gebieden, waaronder milieu, sociale kwesties, mensenrechten en diversiteit.

De NFRD is echter beperkt in zijn reikwijdte en de informatie die vereist is. De CSRD zal de huidige NFRD-regelgeving vervangen en bedrijven verplichten om meer gedetailleerde en gestandaardiseerde informatie te verstrekken over hun duurzaamheidsprestaties.

De nieuwe Europese richtlijn CSRD zal naar verwachting dit jaar worden voorgesteld en zal vervolgens door de Europese Raad en het Europees Parlement worden besproken en goedgekeurd.

De regelgeving zal naar verwachting van toepassing zijn op grote ondernemingen, met meer dan 500 werknemers en een balanstotaal van meer dan 20 miljoen euro, evenals op beursgenoteerde bedrijven.

Als de richtlijn wordt aangenomen, zal deze naar verwachting van kracht worden vanaf 1 januari 2025. Sommige delen van de richtlijn zullen mogelijk gaan gelden om bedrijven de tijd te geven om zich voor te bereiden en aan de nieuwe vereisten te voldoen.

Voorlopers

De CSRD-wetgeving geldt dus nog niet, maar er zijn wel hotels en hotelketens die vrijwillig rapporteren over duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Hotels en hotelketens die actief werken aan duurzaamheid zijn grote ketens als Accor, Marriott, Hilton, IHG, Hyatt, Four Seasons en Radisson. Ook citizenM investeert in groene toekomst voor eigen hotels en de wereld.

De hotels die zijn aangesloten bij de Green Hotel Club zijn ook actief bezig met het verduurzamen van hun hotel en daardoor een impactvolle bijdrage leveren aan de circulaire ambities van de stad en de hotelbranche toekomstbestendig voortzetten.

Met de invoering van de nieuwe CSRD-regelgeving verdwijnt de vrijwilligheid en zijn (grote) bedrijven verplicht om meer gedetailleerde informatie te verstrekken over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.