Vijf bedrijven bekroond met keurmerk Goed Gefrituurd

Vijf bedrijven bekroond met keurmerk Goed Gefrituurd
Wilco van Seccelen.

In juli en augustus zijn 5 ondernemers voor hun bak- en bakmanschap bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd van brancheorganisatie ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders.

Tom's Cafetaria in Leeuwarden

Aafke en Tom Bieleveld.
Aafke en Tom Bieleveld.

Tom’s Cafetaria in Leeuwarden heeft een ruim assortiment, met ook vegasnacks en vegaburgers. 'Ze noemen ons ook wel de Burger Meester van Leeuwarden,' schrijven Tom een Aafke Bieleveld over hun bedrijf vlakbij het Cambuur-stadion. Dankzij delivery groeide Tom’s Cafetaria snel, wat een verhuizing naar de huidige plek noodzakelijk maakte. Voor de webshop maken ze gebruik van concepten als Brood & Co van horecagroothandel Bidfood.

Tom Bieleveld is ambassadeur van het frituurvak. Hij verzet zich tegen demonisering van de branche. Zo leverde hij kritiek op een wethouder die zich denigrerend uitliet over patatverkopers. De wethouder vergeleek frietuitbaters met tabaksverkopers. Bieleveld schreef op Twitter: 'Deze vethouder nodigt deze wethouder uit om eens een dag met ons mee te draaien.' Het woord ‘vethouder’ bezorgde Tom een plek op de groslijst van Eetwoord van het Jaar 2022.

Family Appelscha

Het vak- en bakmanschap van Jan Willems en Alida van Dellen is opnieuw Bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd.

Family Appelscha is een veelbesproken bedrijf van de twee ondernemers die in de frituurbranche gepokt en gemazeld zijn. Met hun oorspronkelijke bedrijf in het Drentse Roden behaalden Jan en Alida eerder al de nodige vakprijzen en het keurmerk van ProFri. Ook met hun bedrijf Piepers & Paupers in Veenhuizen trokken ze veel aandacht. Een jaar geleden opende onder de paraplu van FHC Formulebeheer hun Family-vestiging met een royaal terras in Appelscha en laat het ondernemerskoppel weer regelmatig van zich horen.

'Bij Family Appelscha staan heerlijke lekkernijen op de kaart, waaronder een uitgebreide lijn Family-burgersandwiches en ambachtelijke friet met huisgemaakt stoofvlees. Een omweg meer dan waard,' zegt directeur Frans van Rooij van vakvereniging ProFri. Het eethuis van Jan en Alida is gelegen aan de bosrand van Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het pand is volledig vernieuwd, met onder meer een verwarmd terras met 120 zitplaatsen. Het bedrijf bemachtigde dankzij het terras een mooie plek in de Terras Top 100.

Binnen is plek voor 70 gasten. Het bedrijf heeft vier onderdelen, waarbij het eethuis, de afhaal en de ijshoek allen een aparte ingang hebben. Bij de ijshoek bevindt zich tevens het pick-up point van Bier&Bos, een online shop waar alle bieren van Brouwerij Maallust te koop zijn.

Buurtcafetaria ‘t Hout in Helmond

Wilco van Seccelen.
Wilco van Seccelen.

Het vak- en bakmanschap van Cafetaria ‘t Hout in Helmond is ook bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd. Van Seccelen, die ‘t Hout met zijn vrouw Chantal sinds 2019 uitbaat, is gepokt en gemazeld in het vak. Wilco groeide op in een frituurfamilie. Als bedrijfsleider hielp hij bovendien in Helden met de opening van de eerste Restaria: deze formule heeft nu tientallen vestigingen. Toen Van Seccelen 't Hout overnam, bestond de buurtcafetaria al vier decennia. Van oudsher staat 't Hout bekend om zijn Frietje Topa (tzatzikisaus, verse kipkebab van het spit, ui en chillisaus). Zelf snacks maken is Wilco’s passie.

Van Seccelen voelt veel compassie met zijn gasten, waarvan er velen geen dikke portemonnee hebben. In de media gaf hij te kennen dat de recente, noodgedwongen prijsverhogingen hem pijn deden. ‘t Hout omarmde enige tijd geleden het subconcept Casa Carpaccio. Van Seccelen boekt net als veel andere collega’s succes met carpaccio.

De keurmeesters van Goed Gefrituurd: 'Wilco is een op en top vakman. Hij maakt veel snacks en andere producten. Hij bakt de vers gesneden aardappelen zelf. Verder kunnen klanten, naast zijn verrukkelijke stoofvlees, ook kiezen uit een keur van toppings en huisgemaakte sauzen. Echt een ambachtsman. 'De bami- en nasisnacks uit eigen keuken wil Van Seccelen binnenkort nog voordragen voor het keurmerk Met Goud Bekroond.

Snackbar Friecoenda in Brunssum

Paul Honings.
Paul Honings.

Snackbar Friecoenda in Brunssum werd in juli bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd. Ondernemer Paul Honings heeft het certificaat en het bijbehorende gevelschildje voor uitblinkend vakmanschap in ontvangst genomen.

Friecoenda is gevestigd aan de Wijenweg in stadswijk Treebeek in de Zuid-Limburgse stad. Het is een typische buurtcafetaria, het warm kloppende hart van de directe omgeving. Ondernemer Paul Honings maakte vorig najaar de overstap naar de Brunssumse frituur. Daarvoor had hij een frituurzaak in Sittard.

Voor zijn frituurbedrijf in Sittard vroeg Honings al 3 jaar geleden het keurmerk aan, maar de procedure kwam toen stil te liggen door de coronapandemie. Dadelijk nadat Honings met Friecoenda in Brunssum aan de slag ging, meldde hij zich als gegadigde voor ProFri’s keurmerk Goed Gefrituurd. Snackbar Friecoenda doorliep de zelfscan, audits en mystery guestbezoeken van het keurmerktraject met goed gevolg.

Aangemoedigd doordat hij nu het keurmerk Goed Gefrituurd heeft behaald, gaat Honings op voor de volgende ronde. Hij vroeg meteen Met Goud Bekroond-keuringen aan voor zijn specialiteiten uit eigen keuken. Veel klanten komen speciaal naar snackbar Friecoenda voor huisgemaakte lekkernijen als de ambachtelijke gehaktbal, de taco- en Mythos-schotel en de zelfgemaakte sauzen.

Als het dus goed is, krijgt Friecoenda er op termijn dus nog enkele Met Goud Bekroond oorkondes bij voor zijn specialiteiten van eigen huis.

Eetwinkel Selissen in Boxtel

Jorien van der Pasch.
Jorien van der Pasch.

Ook Eetwinkel Selissen in Boxtel is bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd. Ondernemer Jorien van der Pasch (34) kreeg het bijbehorende gevelschildje voor uitblinkend vakmanschap overhandigd door ProFri-directeur Frans van Rooij.

Jorien van der Pasch (34) werkte 8 jaar werkte in de cafetaria, toen ze het bedrijf in vorig jaar overnam. Ze had bovendien veel horeca-ervaring opgedaan in Den Bosch. 'Een horecavrouw pur sang,' noteerden de keurmerkinspecteurs. Geroemd worden de schotels die ‘s avonds steevast worden geserveerd op bord en met gewoon bestek. In het afhaalgedeelte draaien de vier frituurketels overuren.

Voor de lunch hanteert Joriens frituurzaak een aparte kaart met een keur aan lekkere tosti’s, sandwiches en broodjes. 'Kortom, een frituurzaak die zonder meer een omweg waard is. De zaak ademt een huiselijke warme sfeer en ziet er spic en span uit.' aldus de keurmerk-inspecteurs.

Keurmerk

Het keurmerk voor frituurspeciaalzaken wordt behaald na een uitgebreid traject met onder meer het invullen van een zelfscan, audits en mystery guest bezoeken. Bedrijven die het keurmerk krijgen, blinken uit op het gebied van Vakmanschap, Veiligheid & Hygiëne en Verantwoordelijkheid.

Met het bemachtigen van het keurmerk verwerven de bedrijven ook een vermelding in de Nationale Smulgids.