Rijstolie is ideaal voor wokken en frituren dankzij het unieke hoge rookpunt

Rijstolie is ideaal voor wokken en frituren dankzij het unieke hoge rookpunt

Rijstolie is een speciale en milde spijsolie en wordt in Aziatische landen al decennia lang gebruikt om mee te koken. Ook in Amerika is het product ,mede door promotie van Amerikaanse hartinstituten, steeds bekender geworden.

Rijstolie wordt gehaald uit het ‘rijstslijpmeel’, het dunne vliesje tussen de rijstkorrel en de paddy huls, beter bekend als het zilvervliesje. Dit vliesje bevat zeer waardevolle voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen en lecithine.

Alesie rijstolie is neutraal van geur en smaak en daardoor breed inzetbaar”

De Alesie olie wordt zorgvuldig onttrokken uit de zilvervlies. Dit wordt gedaan door gepatenteerde raffinage, waardoor de van nature aanwezige goede voedingstoffen nog beter behouden blijven. Zo ook het unieke Gamma Oryzanol , een anti-oxidant welke alleen in rijstolie voorkomt. De hoge hoeveelheden plantensterol verlagen bovendien het cholesterol in je bloedbanen. Alesie rijstolie is neutraal van geur en smaak en daardoor breed inzetbaar, hierdoor proef je de ingrediënten en niet de olie. Met een rookpunt boven de 250 ° C is rijstolie zeer geschikt voor wokken en frituren.

Veelzijdig

Rijstolie is een gebalanceerde en veelzijdige olie met een evenwichtige verhouding in verzadigde en onverzadigde vetten. Het product is een salade-,frituur-wok en bakolie ineen. Het hoge rookpunt wijst op het stabiel blijven van de olie. De licht kleverige eigenschap zorgt ervoor dat er minder olie in de producten gaat zitten, waardoor er minder calorieën worden opgenomen. Rijstolie past tevens in een cholesterol verlagend dieet.

Rijstolie is een gebalanceerde en veelzijdige olie met een evenwichtige verhouding in verzadigde en onverzadigde vetten.
Rijstolie is een gebalanceerde en veelzijdige olie met een evenwichtige verhouding in verzadigde en onverzadigde vetten.

Vergeleken met andere oliën is rijstolie dus veel rijker aan natuurlijke anti-oxidanten. De olie van Alesie bevat extra hoge anti-oxidanten. Het feit dat het rookpunt van rijstolie hoger ligt dan bij andere oliën, maakt het tevens een gezondere keuze en maakt koken prettiger. Als een olie boven het rookpunt verhit wordt, kunnen er namelijk schadelijke stoffen vrijkomen.

Productie

De zilvervliesjes zijn een bijproduct van de productie van paddy tot witte rijst. Er worden dus geen bomen voor gekapt of speciale plantages voor aangelegd. Slechts 15% van de rijstslijpmeel/zilvervliesje bestaat uit olie. Na onttrekken begint het verfijningsproces en worden verschillende stappen doorlopen om een uniek en gezond product te vervaardigen. Let wel, rijstolie kan gaan stollen bij opslag onder de 12 ° C. graden. Professionals weten dat dit tevens een indicatie is van een hoge kwaliteit olie.

In de praktijk

Arno en Jolanda Weustink van ‘t Bakhoes in Ootmarsum zijn enige tijd geleden overgestapt op rijstolie. 'Met rijstolie zien we dat onze frieten prachtig gefrituurd worden. Ze worden niet vettig en blijven heerlijk smaakvol, omdat de rijstolie neutraal is.  Een ander groot voordeel is dat onze keukenapparatuur, zoals de afzuigkap, stukken schoner blijft.’

Dit artikel is gesponsord door Alesie Food Holland.