Elf bedrijfscateraars gaan voor 60 procent plantaardige eiwitten

Elf bedrijfscateraars gaan voor 60 procent plantaardige eiwitten

Elf bedrijfscateraars committeren zich aan de 'meer plant, minder dier'-doelstelling van Wakker Dier. In 2030 is minimaal zestig procent van de verkochte eiwitten plantaardig bij deze cateraars.

De elf cateraars die zich in gaan zetten deze ambitie te halen zijn (in alfabetische volgorde): Appèl, Cater Concept, Hospitalents, Hutten, Markies Catering, Rootz Kitchen, SAB, Van Leeuwen Catering, Vermaat Groep, Vitam en Zo-vital. 

Nederlanders halen op dit moment zo’n veertig procent van hun eiwitten uit plantaardige bronnen zoals peulvruchten en granen. De overige eiwitten komen uit dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren. De overheid zet in op vijftig procent plantaardig in 2030. ‘Too little, too late', zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. 

De elf cateraars laten zien dat het ambitieuzer kan en gaan voor 60 procent. ‘En daarmee zetten deze cateraars een enorme stap voor de dieren, het klimaat en onze gezondheid', vindt Hilhorst. 

Consumenten helpen  

Zo’n zeventig procent van de Nederlanders wil minder vlees eten, maar de vleesconsumptie daalt al jaren nauwelijks. Daarom is het belangrijk dat bedrijven vlees niet langer de standaard maken en de verkoop van plantaardige producten stimuleren. 

Wakker Dier ziet hier een bijzondere rol voor de bedrijfscateraars. Hilhorst: ‘Ze hebben alles in huis om hun gasten te inspireren en ze te laten ervaren hoe lekker plantaardig kan zijn. Dan wordt thuis een dagje geen vlees ook makkelijker.’ 

Meer plant campagne  

Wakker Dier wil met de campagne voor minder vlees alle vleesverkopers oproepen zich actief in te zetten voor minder dier en meer plant. Daarom zet de dierenwelzijnsorganisatie de vooroplopende cateraars in het zonnetje met een printadvertentie in Misset Horeca. Wakker Dier hoopt dat ook grote spelers zoals Albron, Eurest en Sodexo zich aansluiten.