Sheraton Amsterdam Airport Hotel maakt eigen bier van overtollig brood

Sheraton Amsterdam Airport Hotel maakt eigen bier van overtollig brood

Sheraton Amsterdam Airport Hotel introduceert 'Gouden Brood', een eigen bier waarbij overtollig brood uit de keukens van Sheraton Amsterdam als voornaamste ingrediënt wordt gebruikt. Met dit nieuwe initiatief wil Sheraton Amsterdam voedselverspilling in het hotel terugdringen. Het 'Gouden Brood'-bier is vanaf eind september verkrijgbaar zijn in alle horecavoorzieningen van het hotel op Schiphol.

Het idee voor ‘Gouden Brood’, de naam voor een eigen bier dat wordt gebrouwen met behulp van overtollig brood uit de hotelkeukens, kwam voort uit een deelname van het Sheraton Amsterdam-team aan de jaarlijkse Thrive Drive wedstrijd. Deze wedstrijd van Marriott Hotels – het moederbedrijf van Sheraton Hotels – is gericht op het stimuleren van duurzame innovaties binnen de hotelgroep. 

Na talloze brainstormsessies en creatieve inspanningen bracht het team van Sheraton Amsterdam Airport Hotel dit idee tot leven. Het concept werd geselecteerd voor de Europese competitie en belandde als één van de finalisten in de EMEA-wedstrijd. Uiteindelijk werd 'Gouden Brood' tot winnaar uitgeroepen. Met de financiële bijdrage vanuit Marriott die bij de overwinning hoort, kon het Sheraton Amsterdam-team de visie verwezenlijken. 

‘Met Het Gouden Brood willen we niet alleen smaakvolle bieren aanbieden, maar ook een krachtige boodschap uitdragen met betrekking tot verantwoorde consumptie en een milieubewust leven’, aldus Paul Chevalier, general manager van Sheraton Amsterdam Airport Hotel. ‘Dit project is het resultaat van onze toewijding aan duurzaamheid en onze wens om een verschil te maken in de wereld.’ 

Bierbrouwen van 80 kilo brood 

Om het duurzame bierconcept tot leven te brengen, heeft Sheraton Amsterdam de handen ineengeslagen met een lokale bierbrouwerij die beschikt over de benodigde expertise waar het gaat om brouwen van bier met brood. ‘Samen met de brouwerij hebben we het bierrecept gecreëerd met zorg voor de smaakvoorkeuren van onze hotelgasten en de reeds beschikbare bieropties in ons hotel.’ aldus Paul. ‘Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een verfrissende American Pale Ale.’ 

Het brouwproces van de American Pale Ale 'Gouden Brood' (alc. 5,2% vol) duurt in totaal drie maanden. Tijdens het brouwen vervangt 80 kilo overtollig brood uit de keukens van Sheraton Amsterdam in het recept een deel van het traditionele ingrediënt gerstemout. Hierdoor krijgt het bier een uniek karakter en is het tegelijkertijd een duurzame keuze voor gasten.

Met die 80 kilo brood wordt zo'n 900 liter bier gebrouwen. Het kost het hotel zo'n drie weken om die 80 kilo te verzamelen, dagelijks blijft ongeveer 350 gram brood over op het ontbijtbuffet.

Elke slok is een stap naar een groenere toekomst 

Het resultaat van Sheraton’s inzet voor een groenere toekomst is een fruitig blond biertje waarbij de smaken van het brood naadloos samengaan met de zorgvuldig gekozen ingrediënten. ‘Gouden Brood’ kenmerkt zich door een subtiele bitterheid die wordt gecompenseerd door de frisse citrustonen van grapefruit. 

Het biertje is verkrijgbaar in blik of van de tap in alle horecagelegenheden van het hotel, waaronder Commune, Restaurant Stripes en The Gate Bar. Gouden Brood staat voor €7,45 op de kaart. De kostprijs voor het bier ligt rond de €5 per liter.

Meer hotels met broodbier 

Sheraton Amsterdam Airport Hotel is niet het eerste hotel met een eigen brood waar overtollig brood in is verwerkt. In 2019 introduceerde Guest House Hotel in Kaatsheuvel al Ketshill's Special Blond. Dat werd gebrouwen in batches van 500 liter, waarbij in elke batch 30 kilo brood uit het hotel ging. Dit ging om witte en bruine bolletjes, hele broden en zelfs eierkoeken en krentenbollen. Croissants voldeden niet, die zijn wat te vet, aldus de brouwer van Opener bier, de lokale brouwerij waar Guest House Hotel mee samenwerkt.