Hotels Parijs nu al voor de helft volgeboekt voor Zomerspelen

Hotels Parijs nu al voor de helft volgeboekt voor Zomerspelen
Beeld gecreëerd met Dall-e

In aanloop naar de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs doen hotels nu al goede zaken. Het duurt nog bijna een half jaar voor het sportevenement start, maar nu al is ruim 50 procent van alle hotelkamers in de stad geboekt. Normaal is de bezetting voor de zomerperiode in Parijs rond deze tijd zo'n 5 procent.

Ruim vijf maanden voor de Zomerspelen van 2024 in Parijs, lopen de hotelboekingen in de stad al snel op. Volgens gegevens van CoStar, een toonaangevende aanbieder van online vastgoedmarktplaatsen, informatie en analyses op de vastgoedmarkten, is de bezettingsgraad van de hotels in Parijs tijdens de Olympische Spelen al boven de 50 procent.

De hoogste bezettingsgraden van Hotels in Parijs tijdens de Olympische Spelen van 2024 worden gemeld tijdens het weekend van 2 en 3 augustus, met nu al voor beide nachten een bezettingsgraad van 59,2 procent. Ter vergelijking: rond deze tijd vorig jaar waren de vergelijkbare niveaus voor die nachten slechts 5,0 procent en 4,5 procent. De enige Olympische datum die momenteel onder de 50% ligt, is zondag 11 augustus (46,4%), de avond van de slotceremonie.

Spelen hebben grote impact op hotels

De impact van de Olympische Spelen is ook merkbaar in de hotelboekingen in de hele regio Ile-de-France. De hoogste niveaus worden gezien op zaterdag 3 augustus (44,9 procent) en zondag 28 juli (43,5 procent). Als we kijken naar dezelfde periode vorig jaar, waren de boekingen voor die nachten slechts 5,3 procent en 3,9 procent respectievelijk.

Uit deze analyse van de Olympische Spelen in Parijs blijkt dat eerdere edities van de Zomerspelen een veel grotere impact hebben gehad op de gemiddelde dagelijkse tarieven (ADR) dan op de bezettingsgraad. Dit benadrukt de significante economische invloed die dergelijke mondiale evenementen kunnen hebben op de lokale hotel- en vastgoedmarkten.

De kamerprijzen in Parijs zullen naar verwachting aanzienlijk stijgen in juli en augustus, vooral in de luxe (+8,7 procent) en hogere luxe segmenten (+72,7 procent). Wat de maandelijkse bezettingsniveaus betreft, voorspelt CoStar dat augustus de vergelijkbare cijfers van vorig jaar met 9,1 procent zal overtreffen, terwijl juli naar verwachting 0,5 procent lager zal uitvallen dan het jaar ervoor.

Verdubbeling van de kamerprijs

Bij het luxe hotel Nolinski Paris, dicht bij het Louvre, liggen de prijzen voor de duur van de Olympische Spelen ongeveer op €1500 per nacht, vergeleken met €1000 in de zomer van 2023. Dit tarief is dubbel zo hoog als de prijzen in het begin van de winter en meer dan dubbel het gemiddelde dagelijkse tarief in de week na de Spelen.

De stijgende prijzen hebben al veel aandacht getrokken in Frankrijk, aangezien de kamerprijzen tot 314 procent zijn gestegen tussen 26 juli en 11 augustus 2024, de data van de Spelen. Het gemiddelde hoteltarief is gestegen van €169 naar €690 tijdens de Zomerspelen, volgens het Parijse VVV. Dat Parijse verkeersbureau verwacht zo'n 16 miljoen toeristen tijdens de weken van de Spelen.

Over CoStar

CoStar, opgericht in 1987, staat bekend als de wereldleider op het gebied van commerciële vastgoedinformatie, analyses en nieuws, en stelt klanten in staat om vastgoedwaarden, marktomstandigheden en beschikbaarheden ongeëvenaard te analyseren, interpreteren en inzichtelijk te maken. Met een omvangrijke, voortdurende onderzoekinspanning onderhoudt CoStar de grootste en meest uitgebreide database van vastgoedinformatie, met een wereldwijd hotel performance sample dat 81.000 eigendommen en 10,5 miljoen kamers omvat.