Zoku zet internationale groei door met eerste hotel in Parijs eind 2022

Zoku zet internationale groei door met eerste hotel in Parijs eind 2022

Zoku zet de vorig jaar ingezette internationale groei door met de opening van Zoku Parijs in het najaar van 2022, de eerste vestiging in Frankrijk voor het van oorsprong Nederlandse concept. Hiervoor heeft Zoku een managementcontract getekend met de Franse investerings- en ontwikkelingsmaatschappij Covivio.

Zoku Parijs wordt onderdeel van het mixed-use gebouw Stream Building in het 17e arrondissement in Parijs en zal zo'n 5500 vierkante meter vloeroppervlak krijgen. Oplevering van het pand staat gepland voor zomer 2022 en de opening van Zoku Parijs wordt verwacht in de herfst van 2022. Stream Building wordt ontwikkeld door Covivio in samenwerking met Hines France en is een gezamenlijke investering van Covivio met Assurances du Crédit Mutuel.

Multifunctioneel gebouw

Het project won de Réinventer Paris wedstrijd, waarmee het Stream Building het hart vormt van een snelgroeiend district, Clichy-Batignolles ZAC, pal tegenover het nieuwe Paleis van Justitie, een van Parijs’ meest iconische moderne gebouwen en dichtbij een 10 hectare groot stadspark en een metrohalte direct aan de voet van het gebouw.

Het gebouw kenmerkt zich door een ruime diversiteit aan functies, waarbij er een ecosysteem ontstaat waar mensen en activiteiten bij elkaar gebracht worden. Naast de unieke lokatie is Stream Building een voorbeeld van innovatie en CO2-reductie door de toepassing van innovatieve en duurzame bouwtechnieken waarbij hout en beton gecombineerd worden, alsmede een grote tuin op het dak. Het pand beschikt hierdoor onder meer over een BREEAM Excellent certificering.

Dit past geheel in de filosofie van Zoku, dat sociale en ecologische duurzaamheid diep in het bedrijf verkankerd heeft. Zo is het een van de weinige hospitalitybedrijven ter wereld met een B Corp-certificering.

Zoku Parijs

‘Vanaf het begin van de Réinventer Paris wedstrijd was Zoku enthousiast over het Stream Building project: het gemengde karakter, de 24/7-visie en de duurzame houten gebouwstructuur sluiten allemaal perfect aan bij de kernwaarden van Zoku', zegt Marc Jongerius, co-founder en managing director bij Zoku.

‘We zijn verheugd om samen te werken met Covivio, een sterke vastgoedinvesteerder die de eindgebruiker centraal stelt. Zoku werkt nauw samen met haar doelgroep en stelt de mens centraal in haar ontwerp. Zeker in de wereld van vandaag, waar fysiek menselijke contact al enige tijd beperkt is, is dit van het grootste belang om maximale waarde en relevantie te leveren aan onze gasten.’

‘Deze samenwerking maakt de weg vrij voor een nieuw partnerschap voor Covivio met een bijzonder innovatief merk als Zoku, die het Parijse hotelaanbod zal diversifiëren', vult Covivio-ceo Christophe Kullmann aan.

‘Zoku onderscheidt zich door zijn hybride positionering tussen een hotel en een kantoor, een concept dat volledig in overeenstemming is met de ambities van Stream Building om gebruiksvormen en ruimtes te mengen. Via dit partnerschap blijven we de meest dynamische hotelmerken ondersteunen bij hun ontwikkeling in nieuwe gebieden, terwijl we bijdragen aan een unieke gastenervaring in Europa.’

Pandemie kan groeiplannen Zoku niet stoppen

Met de opening van het eerste hotel in Frankrijk betreedt het merk als nieuwe speler de Parijse markt vanaf najaar 2022. Er zullen 109 Zoku Lofts met haar bekende prijswinnende ontwerp worden gerealiseerd en alle publieke ruimtes zijn vrij toegankelijk. Het interieurontwerp van Zoku Parijs wordt, net als in de andere vestigingen tot nu toe, verzorgd door de Amsterdamde designstudio Concrete.

Het van origine Nederlandse merk opende in 2016 voor het eerst haar deuren in Amsterdam, en toen al werd de wens uitgesproken ook een hotel in Parijs te openen. Oprichters Marc Jongerius en Hans Meyer zijn altijd in de stad blijven rondkijken maar vonden tot nu toe geen geschikte locatie. In 2021 startte Zoku met haar internationale uitbreiding, door de eerste hotels buiten Nederland te openen in Kopenhagen en Wenen. De pandemie heeft de internationale ambities van het merk niet gestopt.

Ook nationaal blijft Zoku zich ontwikkelen, wat onder meer werd onderstreept met het winnen van de Dutch Hotel Award in 2021.