Chef-kok George Kataras van Vanderveen nu chef-kok bij Alba

Chef-kok George Kataras van Vanderveen nu chef-kok bij Alba

Nog geen maand nadat hij zijn eerste Michelin-ster ontving, verloor chef-kok George Kataras deze al. Restaurant Vanderveen*, kwam de coronaschulden niet te boven en sloot de deuren. Maar Kataras is terug.

Na maanden radiostilte is Kataras terug in Amsterdam, waar hij zijn nieuwe rock 'n roll keuken heeft gevonden bij Alba. Na een carrière bij restaurants als Geranium (Kopenhagen), Fera bij Claridge's (Londen) en Hytra (Athene), neemt de Griekse chef-kok George Kataras het roer over bij het Amsterdamse Vanderveen in 2021, waar hij zich richt op ‘refined funky dining’.

Rebelse gerechten

Zijn verfijnde maar rebelse gerechten blijven niet onopgemerkt, net als de gedurfde combinaties van sommelier Mohamed Aous. De ene jubelende recensie na de andere volgt en in april 2023 wordt Kataras beloond met een Michelinster: een jongensdroom die uitkomt. Maar achter de schermen zijn er zorgen. De coronapandemie heeft diepe sporen achtergelaten bij Vanderveen, en ondanks dat het goed draait, komt het restaurant de coronaschulden niet te boven. Minder dan een maand na de toekenning van de Michelinsterren sluit Vanderveen de deuren.

Executive chef-kok

Maar na een paar maanden radiostilte, die hij doorbracht in Griekenland en Londen, is Kataras weer terug Amsterdam. Hij heeft een nieuwe plek gevonden als chef bij restaurant Alba aan de Wibautstraat, waar hij verantwoordelijk is voor het menu en maandelijks advies. Daar kookte hij in december al een zevengangen-kerstmenu. Alba, geopend sinds 2020, richt zich op kleine, comfortabele gerechten, veel groenten en voert een uitgebreide, funky wijnkaart. Veel smaak, weinig gedoe.

Kataras heeft een aantal bekende gezichten meegenomen: souschefs Aleksa Kalke en Olivier Mes, die ook bij Vanderveen werkten, staan nu achter het fornuis bij Alba. Sommelier Mohamed Aous verzorgt de wijnkaart en pairings.

Nieuw project

Alba blijft een laagdrempelig restaurant waar iedereen welkom is, voor een avondje all-out of gewoon een glas wijn en een borrelhapje - alleen dan op een nog hoger niveau.

Kataras en Aous bundelden daarnaast hun krachten met Alba's eigenaar Steven Macleod en zijn compagnon Eva Kolstee. Hun nieuwe project opent in de tweede helft van 2024 de deuren in het centrum van Amsterdam.