KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'Horeca verdient erkenning voor positieve bijdrage aan samenleving'

KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'Horeca verdient erkenning voor positieve bijdrage aan samenleving'
Foto-credits: Guus Schoonewille.

De horeca is de huiskamer van de samenleving. Met de prachtige bedrijven die onze sector rijk is, voegen we niet alleen economische waarde toe, maar leveren we ook een belangrijke bijdrage aan bruisende binnensteden. De horeca is niet zomaar een branche. Het verbindt, versterkt en brengt vitaliteit. En dat verdient erkenning.

Laten we eens kijken naar de cijfers: de bijdrage van de horeca aan het bruto binnenlands product is met €31 miljard (2023) groot. Onze branche is goed voor meer dan 508.000 banen en beschikt over een enorme aantrekkingskracht voor toeristen en buitenlandse bedrijven. Kortom, de horeca
is een belangrijke motor voor economische groei en werkgelegenheid.

Maar de waarde van de horeca gaat veel verder dan puur financieel. In onze dorpen en steden draagt de horeca bij aan de leefbaarheid op een manier die niet altijd meetbaar is in cijfers. De horeca levert ook een belangrijke bijdrage aan bruisende binnensteden. Het zorgt voor een levendig straatbeeld, waar mensen samenkomen om te genieten van eten, drinken en samenzijn. Terrassen vol mensen, goede gesprekken en gelach in de straten creëren een sfeer van veiligheid, sociale cohesie en verbondenheid. Iets dat we in deze tijd hard nodig hebben.

Toekomstbestendige horeca

Een sector met zo’n groot economisch en maatschappelijk belang verdient erkenning en een goed overheidsbeleid. Meer dan de sector nu krijgt. Maar het vraagt ook om goede samenwerking. Niet alleen tussen ondernemers onderling, maar ook tussen ondernemers en politiek Den Haag.

Als het nieuwe kabinet de kloof die er de afgelopen jaren is ontstaan tussen ondernemend Nederland en de politiek wil verkleinen, dan is het noodzakelijk om ondernemers te betrekken bij de politieke besluitvorming. Alleen samen kunnen we een gunstig ondernemersklimaat bevorderen, waarin ondernemen weer winstgevend wordt. Met minder regeldruk en een evenwichtige balans tussen werk en zekerheid. Maar ook met realistische duurzaamheids- en gezondheidsambities in de horecasector, om de toekomst van onze branche te beschermen.

Laten we blijven streven naar een toekomstbestendige sector, niet alleen in economische termen, maar ook als je kijkt naar onze bijdrage aan de samenleving als geheel. En als we straks een nieuw kabinet hebben, dan zetten we in op verbinding, vitaliteit en een sterk ondernemersklimaat. Op naar een mooie zomer.

Marijke Vuik is eigenaar van Biercafé Doerak, Café Het Klooster en Slijterij Hoptic in Delft. Ook is ze organisator van twee bierevenementen in Delft. Ze is sinds 7 maart 2023 voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.