Eetcafé Edita brengt gezelligheid in Bos en Lommer

Eetcafé Edita brengt gezelligheid in Bos en Lommer

Anna Meyer had tijdens haar studie een bijbaantje in de horeca. Onder andere bij de Pizzabakker en De Kas* in Amsterdam. Na het afstuderen ging ze werken in 'sales', maar haar liefde voor de horeca bleek toch sterker. Ze droomde van een eigen restaurant in Amsterdam.

‘Eigenlijk wist ik het na een paar weken al’, vertelt Meyer. ‘Zo’n baan achter een bureau is niks voor mij. Mijn hart ligt bij de horeca en dan het liefst met een eigen restaurant.’ In juni 2023 zegde ze haar baan op en ging weer freelancen bij De Kas* en tegelijk op zoek naar de locatie voor haar eigen restaurant.

‘Die vond ik in oktober en gelukkig off-market’. Ik woon zelf in Bos en Lommer en dat is een wijk waar qua horeca nog niet zoveel gebeurt. Op deze locatie aan de Jan van Galenstraat zijn veel lunch- en afhaalzaken, maar is nog geen echt gezellige buurtzaak.’

Eerbetoon aan haar oma uit Bos en Lommer

De naam Edita is een eerbetoon aan haar oma. ‘Die woonde ook in Bos en Lommer en heeft mij vroeger de hele wijk laten zien.’ In totaal heeft Meyer 150.000 euro geïnvesteerd in het restaurant. ‘Dat is inclusief overname. De inrichting was een beetje spartaans Scandinavisch en niet zo passend bij de gezellige sfeer die wij voor ogen hadden. Mijn moeder heeft veel gevoel voor interieur en heeft alles, inclusief het servies, verzameld op Marktplaats en bij kringloopwinkels.’

Mediterraan en betaalbaar

Meyer kreeg de sleutel op 1 maart en Eetcafé Edita is uiteindelijk in de tweede week van april al open gegaan. ‘Ik heb veel vrienden, die hebben allemaal meegeholpen. Aan de keuken hoefde niet zoveel te gebeuren, maar wel aan de inrichting. Op de drukste dag stonden we wel met 30 man te verven’, vertelt ze.

Het eetcafé heeft 38 couverts binnen en zo’n 40 buiten op het terras aan de Jan van Galenstraat. ‘Ik heb bewust voor die naam van eetcafé gekozen. Dat geeft precies de sfeer en de lage drempeligheid die we voor ogen hebben. Waarbij het belangrijk is dat we tegelijkertijd een betaalbare kaart hebben met gerechten van goede producenten en leveranciers.’

Bij dat laatste heeft ook chefkok Jos Timmer van de Kas geadviseerd. Zo delen ze zoveel mogelijk duurzame lokale producten en dezelfde wijnleveranciers. Eetcafé Edita voert een a-la-carte menu met een Mediterrane touch en heeft een wijnkaart met meer dan 50 wijnen op de kaart waarvan veel in het segment tussen de 35 en 50 euro. Hier geen gedwongen ‘shared dining’, dat mag wel want er worden forse porties geserveerd. De prijzen variëren van 9 tot 10 euro voor een voorgerecht of nagerecht en zo’n 14 tot 20 euro voor een hoofdgerecht.

Met hulp van vrienden

Haar netwerk in de horeca heeft enorm geholpen bij het vinden van het juiste personeel. ‘In de keuken staan twee jonge chefs, de een afkomstig van Komodo en de ander van Gertrude in Amsterdam, en een afwasser’, vertelt Meyer.

‘In de bediening hebben we beetje afhankelijk van de drukte drie fte staan, allemaal horeca vrienden die het leuk vinden om hier te werken. En voor de backoffice wordt ik bijgestaan door drie vrienden die mij helpen met de administratie en HR.’ Tot op heden loopt de zaak lekker maar Meyer heeft nog wel wat wensen. ‘Ik zou deze zomer graag een paar dagen extra ook de lunch draaien en er komen zeker wat events aan. We zijn nu bezig met een ‘fruits de mer’- avond.'

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.