Onderzoek naar geluidsoverlast zorgt voor onrust in Apeldoornse horeca

Onderzoek naar geluidsoverlast zorgt voor onrust in Apeldoornse horeca

Onrust in de avond- en nachthoreca van Apeldoorn. Ondernemers vrezen het ergste voor hun onderneming als de gemeente Apeldoorn de voorgenomen maatregelen tegen geluidsoverlast daadwerkelijk oplegt.

Akoestisch onderzoek

Het gaat om meerdere cafés op het Caterplein. Die voldoen volgens de gemeente niet aan de geluidsnormen. Uit akoestisch onderzoek blijkt dat ze die met 10 decibel overschrijden, zo meldt regionaal dagblad de Stentor.   

Café-eigenaren hoefden lang niet aan de norm te voldoen omdat het overschreden geluidsniveau gedoogd werd door het gemeentebestuur van de Veluwse stad. Dat kwam mede door de coronajaren waardoor er van overlast überhaupt nauwelijks sprake was.

Geen prioriteit

Omgevingsdienst Veluwe (ODV), de uitvoerder van het beleid, gaf door de pandemie ‘geen prioriteit’ aan controle, citeert de krant het geluidsrapport. Nu alles weer bij het oude is, stromen de klachten binnen. De krant schrijft: ‘Omwonenden beklaagden zich over harde muziek, lawaai van vertrekkende gasten en glas dat ’s nachts in open bakken en containers werd gegooid’.

De ODV wil dat horecazaken nu individuele maatregelen treffen om geluidshinder binnen én buiten tegen te gaan. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een geluidsbegrenzer. Bij het gebruik van een zogenoemde limiter, kan het geluidsniveau nooit boven de toegestane norm komen.

Grote schade

Als de opgelegde geluidsmaatregelen worden doorgevoerd, veroorzaakt dat voor ondernemers ‘grote schade aan de horeca in Apeldoorn’. ‘Het betekent het einde van de avond- en nachthoreca en zorgt voor aanstaande faillissementen’, schrijft de lokale horeca in een brandbrief aan het college van B&W.

De Apeldoornse horeca vreest een financiële strop door verplichte aanpassingen en investeringen. Zij eisen dan ook dat het college een einde maakt aan het voorgenomen beleid. Apeldoorn laat weten dat ondernemers de geluidsnormen met 3 tot 5 decibel mogen verruimen (behalve als een café een bovenwoning heeft). Ook stemgeluid op het terras  ‘telt’ niet mee.

Toch maatregelen

Volgens de gemeente moeten veel ondernemers toch echt de nodige maatregelen nemen omdat de geluidsoverlast – ondanks de verruiming  – te groot blijft.  

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.