Twee procent meer faillissementen dan een jaar eerder, relatief veel sluitingen horeca

Twee procent meer faillissementen dan een jaar eerder, relatief veel sluitingen horeca

In mei zijn 352 bedrijven failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn 8 meer faillissementen dan in dezelfde periode een jaar eerder, ofwel een stijging van 2 procent. Ten opzichte van april is het aantal faillissementen gestegen met 6 procent.

Faillissementsgraad vrijwel gelijk

De faillissementsgraad, het aantal faillissementen per 100 duizend bedrijven, kwam in mei uit op 9,6. Een jaar eerder werden er per 100 duizend bedrijven 9,5 failliet verklaard.

Sinds de start van de reeks in 2015 piekte de faillissementsgraad in maart 2015 met 24,8. Daarna zette een daling in en in augustus 2021 werd met 3,4 een laagterecord bereikt. Vervolgens liep het aantal faillissementen per 100 duizend bedrijven tot 2024 weer op. Sindsdien stabiliseerde de faillissementsgraad op een relatief laag niveau.

Faillissementsgraad het hoogst in de horeca

Niet voor zittingsdagen gecorrigeerd werden in april relatief gezien de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca. Op de 100 duizend bedrijven in de horeca gingen er ruim 34 failliet. Een jaar eerder waren er dat er bijna 26.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.