Ruim een kwart minder bedrijven failliet in Nederland, in horeca meer faillissementen

Ruim een kwart minder bedrijven failliet in Nederland, in horeca meer faillissementen

Het aantal faillissementen is in september opnieuw afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Relatief gezien werden de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

In totaal gingen vorige maand 276 bedrijven bankroet. Dat zijn 97 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 26 procent. Ten opzichte van augustus nam het aantal faillissementen met 1 procent af.

De faillissementsgraad, het aantal faillissementen per 100.000 bedrijven, kwam in september uit op 7,5. Een jaar eerder verklaarde men per 100.000 bedrijven 10,3 failliet.

Net als in augustus sprak men in september relatief gezien de meeste faillissementen uit in de horeca.. Per 100.000 horecabedrijven gingen bijna 47 failliet, vergeleken met bijna 29 een jaar eerder.

Atradius meldde vrijdag te verwachten dat het aantal faillissementen dit jaar daalt met 12 procent, gevolgd door een stijging van 8 procent in 2026. De toename volgend jaar schrijft de kredietverzekeraar onder meer toe aan de voorspelde verslechtering van de economische groei. Dat heeft deels te maken met de impact van de Amerikaanse importheffingen die dat jaar sterker voelbaar worden.

Daarmee gaat de ontwikkeling van het aantal faillissementen in Nederland tegen de wereldwijde trend in, stelt Atradius. Zo verwacht de kredietverzekeraar dat het aantal bankroeten wereldwijd dit jaar met 5 procent stijgt, gevolgd door een daling van 3 procent.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.