Het college van B en W heeft onlangs besloten dat bij plannen om een horecapand een andere bestemming te geven voortaan eerst een vast stappenplan wordt doorlopen. Doel: voorkomen dat dorpen hun horecavoorziening verliezen en daarmee een belangrijke sociale ontmoetingsplek.
Sleutelrol
Volgens de gemeente vervult horeca in kleine kernen een sleutelrol in de leefbaarheid. Cafés, restaurants en eetcafés hebben niet alleen economische functies, maar ook plekken waar sociale contacten ontstaan en het dorpsleven samenkomt.
Daarom hanteert Horst aan de Maas een proactieve aanpak. Zodra er signalen zijn dat een horecabedrijf mogelijk verdwijnt, gaat de gemeente in gesprek met ondernemers, dorpsraden en inwoners.
Het nieuwe stappenplan geldt voor alle horecafuncties in en rond de kleine kernen, en niet uitsluitend voor het ‘laatste café van het dorp’. In vier fasen wordt bekeken of en hoe een horecafunctie behouden kan blijven.
Toekomstbestendig
Eerst wordt met lokale betrokkenen onderzocht of versterking of voortzetting mogelijk is. Daarna kijkt de gemeente of samenwerking met bestaande voorzieningen in het dorp kansen biedt. Is dat niet haalbaar, dan wordt verkend of het dorp zelf een rol kan spelen, bijvoorbeeld via een coöperatie of dorpsinitiatief. Pas wanneer al deze opties geen toekomstbestendig perspectief opleveren, komt een functiewijziging van het pand in beeld.
De gemeente stelt dat horeca een andere positie inneemt dan bijvoorbeeld detailhandel of persoonlijke dienstverlening. Door de sociale en ruimtelijke betekenis is Horst aan de Maas terughoudend met het toestaan van functiewijzigingen van horecapanden. Het uitgangspunt is behoud, niet transformatie.
Strategisch
Een belangrijke rol is weggelegd voor de multifunctionele centra (MFC’s) die in alle kernen aanwezig zijn. Deze centra combineren maatschappelijke functies vaak met horeca en dragen bij aan de levendigheid van het dorp. De gemeente ziet MFC’s dan ook als strategische partners bij het in stand houden van horecavoorzieningen.
Met deze aanpak hoopt Horst aan de Maas ondernemers meer perspectief te bieden en zo te voorkomen dat kleine kernen hun sociale hart verliezen.









