Nederlands Wine & Food Festival in teken van kwaliteit

Twee dagen lang was de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam het gastronomisch centrum van Nederland, met kwaliteitswijnen uit alle windstreken en heerlijke delicatessen. In totaal 1031 bezoekers lieten zich het tweede weekend van juni door de exposanten informeren over hun producten of namen deel aan een van de bijzondere programmaonderdelen.

Het programma telde een aantal hoogtepunten die de echte wijnliefhebber niet graag aan zich voorbij liet gaan. Zo was wijnmaker Louis-Michel Liger-Belair van Domaine du Vicomte Liger-Belair uit Vosne-Romanée persoonlijk aanwezig om zijn wijnen te becommentariëren. Ook de proeverijen met de hooggekwalificeerde wijnen van de eigenzinnige en vaak controversiële Angelo Gaja konden op veel belangstelling rekenen. Australië op zijn best, dat is Grange Hermitage - het hoogtepunt van een proeverij gewijd aan het topsegment van Penfolds. En de ware portliefhebber kwam aan zijn trekken tijdens de proeverij met de grote vergelijking van Late Bottled Vintage Ports van de jaargangen 1990 - 1998.

Winnaar van de meeste recente editie van de Copa Jerez, 2-sterrenchef Pascal Jalhaij stelde zijn keuken tijdelijk beschikbaar aan de voorhoede van een jonge generatie topchefs. Onder de titel "Nieuw Nederlands Talent" lieten Jerry Bastiaan (Grand Restaurant Karel V in Utrecht), Mohammed el Harouchi (Kasteel Heemstede, Houten), Matthieu Kellenaers (Het Arsenaal, Naarden), Omar Dahak ('t Nonnetje, Harderwijk), de bezoekers live getuige zijn van hun culinaire vaardigheden. Onder toeziend oog van hun "culinaire vader", Robert Kranenborg, kookten ze stuk voor stuk de sterren van de hemel. De chefs presenteerden ieder een gerecht voor de bezoekers, met als uitgangspunt dit te combineren bij de Fino Tio Pepe van Gonzalez Byass. Als afsluiting hadden de chefs de opdracht een kaviaaramuse samen te stellen voor de jury van de Persian Beluga Trophy. De chefs die zondag acte de présence gaven, maken kans op de reis naar Spanje, met de internationale finale van de Copa Jerez, óf op de 1000 gram Beluga kaviaar, waarvan de winnaar later dit jaar bekend wordt gemaakt. Tijdens de sessies was de keuken van Vermeer continu gevuld met zo'n 30 tot 40 belangstellenden, onder wie verschillende collega-chefs.

Terwijl de professional met een voorliefde voor Chili en Argentinië zijn kennis testte door deel te nemen aan de voorronde van de Master of South American Wines-competitie, schreven de echte wijnfreaks zich in voor de klassieker onder de blindproefwedstrijden, de Grand Prix Saint-Hubert, die dit jaar zijn 22e editie beleefde. Tien wijnen, vijf landen/streken van herkomst per wijn en de rest zelf invullen... En dan maar hopen op de schok der herkenning! Verrassende winnaar van de wisselbeker en de 3 gouden dukaten was het gelegenheidsteam A Votre Santé van Thierry Somers, Peter Honigh en Nicholas Hartley, dat de teams G3 (Mathieu Wechseler, Maarten Zilverentant en Willem Booij) en het team van Paul Riemers en Hans en Kees Grundeken op achterstand wist te houden. A Votre Santé bereikte een score die in het 22-jarig bestaan van de Prix maar zelden geëvenaard of overtroffen is.