In ons land staat Casual dining nog in de kinderschoenen. Het faillissement van de keten Applebee’s vorig jaar heeft cynische mensen gesterkt in de mening dat er nog een lange weg te gaan is, voordat casual dining succesvol is. Applebee’s van de Maastrichtse horecaondernemer Benoit Wesly ging ten onder aan de starheid van de Amerikaanse franchisegever. Wesley brak met de Amerikanen en bedacht een nieuw concept: Dreamz.
Ingewijde Figee weet wat er in Nederland moet gebeuren om de grazende en snackende consument te boeien. ‘In Nederland denken we nog te sterk vanuit de verkoopkanalen en de producten die we verkopen. Kijk echter liever naar de drivers van het consumentengedrag en pas daar je formule op aan. Maak de consument de held van je strategie.’
Bij casual dining gaat het om concepten die zich positioneren tussen de uitersten van de traditionele fastfood en het traditionele restaurant. Frigee: ‘De nieuwe succesconcepten draaien om de combinatie van beleving, kwaliteit en snelheid, en dat alles tegen een betaalbare prijs. Zo is aan de snelle kant steeds meer aandacht voor kwaliteit, vers en sfeer, en verschuift het accent aan de servicekant naar atmosfeer, beleving en snelheid.’
Figee ziet steeds intensievere samenwerkingsverbanden tussen horeca en retail. Retailers stappen in horeca en horecaondernemers in retail. Een voorbeeld van dit soort ketenvervaging is Starbucks. Deze koffieketen verkoopt ijs in supermarkten. Of McDonald’s. Met ontbijtproducten onder de naam McGriddles is McDonald’s in de Verenigde Staten een grote speler op de ontbijtmarkt.
Goede voorbeeld concepten noemt Figee de Britse horecaketen Prêt-à-Manger (www.pret.com), de biologische voedingzaak Dominick’s (www.dominicks.com), de Britse sushiketen Yo!sushi (www.yoshusi.com) en TGI (Thank God It’s) Friday’s (www.tgifridays.com).
De ingrediënten voor een succesvol casual dining concept volgens Figee:
· verse producten
· ter plekke gemaakt
· design inrichting
· huiskamersfeer
· ambachtelijk
· heritage (herkomst, transparantie, authenticiteit)
· marktplaats (voor jou ingekocht, wijze van presentatie)
· homemade (zoals moeder het maakte)