Kantoorkeukens krioelen van bacteriën

Kantoorkeukens krioelen van bacteriën

De keukens en kantines waar kantoormedewerkers hun lunch bereiden en opeten krioelen van bacteriën. Dat blijkt uit onderzoek van Kimberly-Clark ...

Medewerkers van Kimberly-Clark verzamelden vijfduizend monsters in verschillende kantoren. Vooral aanrechten, handgrepen van magnetrons en kranen vormen een bron van besmetting.

De kantines en keukens werden beoordeeld op de aanwezigheid van Adenosine Triphosphate (ATP), de energiemoleculen die aanwezig zijn in alle dieren, planten, bacteriën, gisten en schimmels. Ook voedselresten bevatten veel ATP-moleculen. Wanneer het gebruikte meetapparaat meer dan 300 aangaf, beoordeelden de onderzoekers de oppervlakte als ‘officieel vies’.

Dit was het geval bij 75 procent van de kraanknoppen in kantines, 48 procent van de magnetrondeuren, 27 procent van de toetsenborden, 26 procent van de koelkastdeuren, 23 procent van de knoppen van waterkoelers en 21 procent van de knoppen van automaten. Verder bleek de helft van de computermuizen en vaste telefoons een ATP-niveau van 100 of meer te hebben. Ter vergelijking: een gemiddelde toiletbril heeft een ATP-gehalte van 55.

De studie maakt deel uit van het Healthy Workplace Project, dat Kimberly-Clark Professional in de Benelux geïntroduceerd heeft tijdens de laatste Interclean in Amsterdam.