nieuws

Drie keer levenslang voor drievoudige cafémoord

Café

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag in één zaak drie mannen veroordeeld tot levenslang. Zij kregen de maximale vrijheidsstraf voor de drievoudige moord in het Rotterdamse café Inn & Out. Na de moorden hebben de mannen in het café brand gesticht. Eerder legde de rechtbank in Rotterdam hun al levenslang op.

Drie keer levenslang voor drievoudige cafémoord

Op 18 november 2005 gingen de mannen bewapend met machinepistolen het café aan de Schiedamsesingel binnen met het plan de eigenaar voor een half miljoen euro af te persen. Ze sloten de bezoekers op, bonden hen vast en uitten doodsbedreigingen. Niemand zou de gelegenheid levend verlaten, lieten ze herhaaldelijk weten.

Het drietal, de 33-jarige Zé Carlos B., Elmer P. van 34 en de eveneens 34-jarige Fernando P., was in het gezelschap van een vierde man, José B. De rechtbank op het Kaapverdische eiland Sao Vicente legde hem in augustus een celstraf op van 25 jaar. Dat is de maximumstraf op deze eilandengroep.

Volgens het hof zijn de moorden met voorbedachten rade gepleegd, nadat was gebleken dat de eigenaar een dergelijke som geld niet kon geven. Er zou geen sprake zijn geweest van een opwelling. Geen van de daders distantieerde zich later van de actie.

De gebeurtenissen in die nacht in november 2005 tarten elk voorstellingsvermogen, aldus het hof. Naar het oordeel van het hof maakt de ernst van de feiten en de beveiliging van de maatschappij een straf noodzakelijk die hoger is dan een tijdelijke celstraf.

Het hof in Den Haag acht het opleggen van een levenslange celstraf niet in strijd met het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens, zoals de verdediging had gesteld. Vorige maand bepaalde de Hoge Raad al dat levenslang niet in strijd is met de mensenrechten, omdat de mogelijkheid bestaat een gratieverzoek te doen.

Levenslang betekent in Nederland dat iemand daadwerkelijk tot zijn dood opgesloten blijft. De enige mogelijkheid om nog vrij te komen, is gratie krijgen. Dat gebeurt echter zeer zelden.

Momenteel zitten in Nederland een veertigtal mensen een levenslange gevangenisstraf uit. Een van hen is vrouw, de verpleegkundige Lucia de B. Haar veroordeling is echer nog niet definitief.

Het aantal levenslangzaken is de laatste jaren sterk gestegen. Vaak gaat het om meervoudige moord. Bij enkelvoudige moord gaat het vaak om onbehandelbaar geachte daders, om daders die zich eerder schuldig hebben gemaakt aan ernstige (gewelds-)misdrijven of die de moord hebben gecombineerd met een ander ernstig delict.

Reageer op dit artikel