nieuws

Rookverbod Berlijn versoepeld

Café

Berlijn zal nog dit voorjaar het rookverbod in kleine kroegen versoepelen. Het volgt daarmee Beieren dat al eerder de teugels liet vieren.

Rookverbod Berlijn versoepeld

De gemeenteraad van Berlijn heeft besloten roken toe te staan in kleine kroegen zonder mogelijkheid tot een aparte rookruimte. Het moet gaan om kroegen kleiner dan 75 vierkante meter die ook geen menukaart hebben als eetcafé. De wet zal dit voorjaar in werking treden.

Jongeren onder de 18 jaar moet de toegang ontzegd worden tot deze kroegen, aldus de Berlijnse bestuurders. De wetgeving lijkt hiermee erg op de Spaanse wetgeving waar kroegbazen zelf kunnen beslissen het rookverbod al dan niet na te leven. Gezinnen met kinderen moeten dan geweerd worden.

Kroegbazen die onder de nieuwe wetgeving een rookkroeg willen openen, zullen dat wel moeten melden aan de autoriteiten. Die kunnen dan controleren of aan alle voorwaarden is voldaan. Met de wet wil Berlijn de kleine kroegbaas tegemoetkomen. Tegelijkertijd vindt er een strenge handhaving plaats voor grotere kroegen en alle restaurants.

Ondertussen zijn de Berlijnse kroegbazen een petitie gestart om het rookverbod nog verder te versoepelen. Ook in de grotere kroegen en restaurants zou dan gerookt moeten kunnen worden. 170.000 handtekeningen of wel een handtekening van een op de vijf Berlijnse rokers zijn nodig om de petitie tot referendum te maken voor de Berlijnse bevolking.

Meer nieuws over het rookverbod:

Reageer op dit artikel