Rookverbod Berlijn versoepeld

Rookverbod Berlijn versoepeld

Berlijn zal nog dit voorjaar het rookverbod in kleine kroegen versoepelen. Het volgt daarmee Beieren dat al eerder de teugels liet vieren.

De gemeenteraad van Berlijn heeft besloten roken toe te staan in kleine kroegen zonder mogelijkheid tot een aparte rookruimte. Het moet gaan om kroegen kleiner dan 75 vierkante meter die ook geen menukaart hebben als eetcafé. De wet zal dit voorjaar in werking treden.

Jongeren onder de 18 jaar moet de toegang ontzegd worden tot deze kroegen, aldus de Berlijnse bestuurders. De wetgeving lijkt hiermee erg op de Spaanse wetgeving waar kroegbazen zelf kunnen beslissen het rookverbod al dan niet na te leven. Gezinnen met kinderen moeten dan geweerd worden.

Kroegbazen die onder de nieuwe wetgeving een rookkroeg willen openen, zullen dat wel moeten melden aan de autoriteiten. Die kunnen dan controleren of aan alle voorwaarden is voldaan. Met de wet wil Berlijn de kleine kroegbaas tegemoetkomen. Tegelijkertijd vindt er een strenge handhaving plaats voor grotere kroegen en alle restaurants.

Ondertussen zijn de Berlijnse kroegbazen een petitie gestart om het rookverbod nog verder te versoepelen. Ook in de grotere kroegen en restaurants zou dan gerookt moeten kunnen worden. 170.000 handtekeningen of wel een handtekening van een op de vijf Berlijnse rokers zijn nodig om de petitie tot referendum te maken voor de Berlijnse bevolking.

Meer nieuws over het rookverbod:

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.