nieuws

Geïrriteerde gast bedenkt zelf systeem om met QR-code te bestellen

Café 1020

Geïrriteerde gast bedenkt zelf systeem om met QR-code te bestellen
QR-code op smartphone.

Dolf de Vries heeft een digitale menukaart bedacht waarmee gasten zelf hun bestelling kunnen plaatsen via een QR-code op tafel. Volgens De Vries zorgt dit voor ‘minder irritatie en een stijgende omzet’. Hij bedacht het systeem uit onvrede omdat hij zelf lang moest wachten op een terras. ‘Dit kan bijdragen aan het oplossen van het personeelstekort in de horeca.’

Dolf de Vries van WWENC: ‘Door gasten via een QR-code met hun smartphone te laten bestellen kunnen Nederlandse horecaondernemers twee problemen in één klap te lijf gaan: frustratie over lang wachten en een gebrek aan personeel.’ Afrekenen doen gasten met het personeel zodat de fooi niet in gevaar komt. De kosten bedragen 4 procent van de omzet die via het online bestellen binnenkomt.

Hij bedacht het systeem toen hij zelf op een zonovergoten terras heel lang moest wachten voordat hij iets kon bestellen. Daarna werkte hij het idee in een jaar tijd uit. Vanuit eenzelfde soort irritatie over kauwgom op straat bedacht hij jaren geleden ook het Gumbusters-systeem, waarmee de kauwgomresten met behulp van stoom en chemicaliën verwijderd worden.

Bestellen via QR-Code

Bestellen via een QR-code is niet nieuw in de horeca. Rabobank had een aantal jaren terug My Order dat bestellen en betalen mogelijk maakte door het scannen van QR-codes. Bij Fuiks in Capelle bestellen gasten ook zelf via hun smartphone hun drankjes en gerechten.

De Vries schat in dat zijn bestelwijze ondernemers tot 20 procent meer omzet kan opleveren. ‘Ik heb hier onderzoek naar gedaan. Gasten moeten soms lang wachten op de bediening. Zowel voor hun eerste bestelling als voor een tweede ronde. Gasten kijken in het rond of proberen aandacht te krijgen van de bediening. Maar dat duurt in vele gevallen erg lang, zeker als het druk is. Onze ervaring is dan ook dat gasten weglopen en niet meer bestellen als ze lang moeten wachten. Vandaar dat we uitgaan van een plus van 20 procent.’

WWENC is nadrukkelijk geen app. Bij het systeem scannen gasten met de camera van hun smartphone twee QR-codes op hun tafel. Met de eerste krijgen ze toegang tot de wifi van de horecazaak en met de tweede tot de digitale menukaart die WWENC speciaal voor de zaak heeft gemaakt.

De Vries: ‘Zo kunnen gasten drankjes en gerechten bestellen zonder dat er een ober of serveerster aan te pas komt. Dat scheelt veel wachttijd en irritatie, zeker op een druk zomers terras. Gesjoemel is niet mogelijk, want de bestelling is gebonden aan het tafelnummer. Buiten bereik van de wifi werkt het systeem niet meer.’

Omdat horecapersoneel afhankelijk is van fooien blijft het afrekenen via WWENC mensenwerk en is er geen betaalmogelijkheid via IDEAL of andere betaalapp toegevoegd.

Vragen om bediening

Het systeem heeft ook gedacht aan klanten die graag uit een echte, tastbare menukaart bestellen en graag een medewerker aan tafel willen hebben. Daar kunnen ze via een klik onder het kopje ‘service’ in het digitale menu om vragen. De Vries: ‘Er zijn mensen die daar prijs op stellen, maar voor de jongere generatie is digitaal bestellen een uitkomst.’

Volgens bedenker Dolf de Vries kan WWENC een bijdrage leveren aan het oplossen van het groeiende personeelstekort in de horeca.


 

Reageer op dit artikel