nieuws

Rookvrij terras voor pannenkoekenrestaurant Rijsterbosch

Café 2058

Rookvrij terras voor pannenkoekenrestaurant Rijsterbosch

Het terras van pannenkoekenrestaurant Rijsterbosch in Rijs, Friesland, is vanaf dit seizoen geheel rookvrij. Eigenaar Michel Lunenberg zegt: ‘Vorig seizoen hebben we getest met een deels rookvrij terras. Maar dat beviel niet.’

Dit seizoen is het gehele terras van Rijsterbosch, B&B en Pannenkoekenrestaurant, rookvrij. De test van vorig jaar beviel niet goed. ‘De rook ging toch overal naartoe. Veel ondernemers durven deze stap niet te zetten, maar wij krijgen vooral positieve reacties van gasten. Met name ouders die met kinderen komen zijn er heel blij mee.’

Rookvrij terras duidelijk aangegeven

‘Eén gast is vertrokken omdat hij niet mocht roken op het terras. Hij wilde niet naar de rookzone, want roken mag nog aan de zijkant van het terrein bij de grote parkeerplaats. Bij de entrees van het terras staan duidelijke borden en nu zitten er ook nog stickers op de tafels.’

Met deze maatregel wil Lunenberg met name de kinderen beschermen en ze niet in aanraking laten komen met roken. ‘Maar ook voor de volwassen niet-rokers is het natuurlijk bijzonder aangenaam niet in de rook van een ander te hoeven zitten.’

rookvrij terras

Nu nog zitten er stickers op tafel om het rookbeleid aan te duiden.

De eigenaar vervolgt: ‘Natuurlijk verandert er niets aan onze gastvrijheid. Iedereen is welkom in ons restaurant en op ons terras, of je nu rookt of niet, maar het gehele terras is rookvrij geworden. We denken hiermee een goede bijdrage te leveren aan de totstandkoming van een rookvrije generatie.’

Vorig jaar liet Lunenberg de asbakken op zijn gehele terras al weg op tafel. ‘Dat vormde voor gasten een drempel om te roken. Ze moesten toch vragen om een asbak bij de medewerkers. Toen zagen we al dat er duidelijk minder werd gerookt.

Bij de start van het seizoen 2019 maakte Lunenberg wereldkundig dat zijn terras voortaan rookvrij is. ‘Dit leverde ook nieuwe gasten op. Zeker ook ouders met kinderen. Zij zijn vaak heel blij met het rookvrije terras en complimenteren ons ermee. Onze ervaring is dat het met roken op het terras niet half kan. De wind verspreidt de rook toch naar de rookvrije delen. Dat heb ik recent zelf ook ervaren toen ik bij een collega op het terras zat.’

Lunenberg is zeker niet de eerste ondernemer die gasten een rookvrij terras aanbiedt. ook Mossels en Meer in Oostkapelle heeft een rookvrij terras, net als de Rede in Dronten.  In 2015 maakte  Luno Kitchen in Hilversum een van de twee terrassen al geheel rookvrij.


 

Reageer op dit artikel