nieuws

Nieuwe bieropleiding Biertalent mikt op horeca

Café 750

Nieuwe bieropleiding Biertalent mikt op horeca
Biersommelier Pepijn van der Waa licht de nieuwe opleiding toe.

Met Biertalent lanceert Stibon een nieuwe opleiding, speciaal gericht op de horeca. In de Biertalent-bieropleiding ligt de nadruk op praktisch toepasbare biervaardigheden en daarnaast speelt ‘Gastgericht advies geven’ een belangrijke rol in alle lesblokken.

Biertalent is opgezet door drie biersommeliers: Henri Reuchlin, Bas Schampers en Pepijn van der Waa. De opzet van Biertalent onderscheidt zich volgens de initiators door de manier waarop de lessen gevolgd kunnen worden. Waar je bij een traditionele opleiding alle lessen achter elkaar moet volgen, bestaat Biertalent uit ‘nevengeschikte lesblokken’.

Gerelateerde content

Gerelateerde content

Ieder lesblok is afzonderlijk en op willekeurige volgorde te volgen. Praktische kennis en vaardigheden staan daarbij centraal. ‘De opleiding bestaat uit zes lesblokken, die in de loop van het jaar gegeven worden’, legt Bas Schampers uit. ‘Een aantal van die lessen is seizoensgebonden, andere zijn algemener van aard. Je kunt alle lesblokken volgen, of alleen die blokken die je voor je werk nodig hebt.’

Praktijk- en gastgerichte lesmethode

‘De praktische insteek is voor ons erg belangrijk’, aldus Pepijn van der Waa. ‘Vandaar dat we geen online lesprogramma aanbieden. Het gaat in de horeca immers om de menselijke interactie. Iedere les bestaat uit een introductie met basisuitleg. Daarna komt het centrale thema van de les aan bod. In het derde afsluitende deel brengen we deze kennis in de praktijk.’ De opleiding Biertalent start in mei met de eerste lessen in Breda en Amsterdam. Na de zomer staat onder andere Utrecht op de rol. Op termijn zal de opleiding in heel Nederland gegeven worden.

Opkomst biertrainingen Nederland

De lancering van Biertalent betekent een nieuwe toevoeging aan het grote aanbod trainingen dat aangeboden worden. Parallel aan de populariteit van bier schieten de trainingen op diverse plekken uit de grond. Naast de Stibon-opleiding zijn er de opleidingen die brouwers aan hun klanten geven. Zoals Goed Getapt van Heineken en Bier Master, de online biertraining van AB InBev.

Maar ook buiten de brouwerijen om zijn er steeds meer partijen die -met name online- trainingen aanbieden. Zo lanceerde Bierista in maart 2018 haar online-opleiding. En in diezelfde periode introduceerde ook Biertraining.nl haar online educatieprogramma. Die laatste partij is daarbij ook gaan samenwerken met SVH om de diploma’s zo gecertificeerd uit te reiken.