Regering wil e-sigaret scharen onder rookverbod

Regering wil e-sigaret scharen onder rookverbod

De regering wil e-sigaretten vanaf 2020 onder het rookverbod laten vallen. Ook moeten ze worden verkocht in neutrale pakjes en mogen ze vanaf 2021 niet meer worden uitgestald in winkels.

Nu nog valt een e-sigaret niet onder een tabaksproduct.  Omdat de verplichting om een rookverbod in te stellen geldt voor het 'roken van tabaksproducten' geldt het rookverbod niet voor e-sigaretten in de horeca. In café of restaurant mag je nu dus nog een e-sigaret opsteken. Er wordt al wel veel langer gesproken over extra beleid rond de relatief nieuwe e-sigaret.

Tabak roken in rookruimtes horeca

Eind deze maand doet de Hoge Raad uitspraak over rookruimtes in de horeca. Het kan dan zo maar zijn dat de datum van juli 2022 van tafel gaat en dat rookruimtes per direct (27-09) verboden worden.

E-sigaret in de horeca

De brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond) en gebruikersorganisatie Acvoda (actief voor dampen) verzetten zich tegen deze strengere regels voor de e-sigaret.

De regering wil Nederland in 2040 rookvrij hebben. Beide organisaties staan achter dat plan, maar vrezen dat rokers door de strengere regels voor de e-sigaret teruggrijpen op de gewone sigaret.

‘Het is natuurlijk beter om helemaal te stoppen met roken en ook niet te dampen’, zegt Acvoda-voorzitter Sander Aspers. "Maar voor mensen die stoppen lastig vinden kan een minder schadelijke alternatief soelaas bieden."

Volgens de organisaties wordt het rokers zo moeilijker gemaakt voor een minder schadelijk alternatief te kiezen.

‘Een groeiende groep nationale en internationale overheidsorganisaties en wetenschappers hebben in verschillende onderzoeken geconcludeerd dat de elektronische sigaret veel minder schadelijk is dan traditionele sigaretten’, zegt Emil 't Hart, voorzitter van de Esigbond. ‘Het is daarom onbegrijpelijk dat de e-sigaret niet wordt ingezet in de strijd tegen het roken.’


Schrijf gratis in voor thema updates

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema's voor de horeca-ondernemer: interieur voor je zaak, horecapersoneel, terras, koffie, bier en ook voor starters in de horeca heeft Misset Horeca een update. De nieuwsbrieven bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega's.

Schrijf je gratis in!

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.