Rechter Berlijn veegt verplichte sluitingstijd van elf cafés van tafel

Rechter Berlijn veegt verplichte sluitingstijd van elf cafés van tafel

Voor elf cafés in Berlijn is de verplichte sluitingstijd van 23.00 uur van tafel geveegd door de kortgedingrechter. De rechter oordeelde dat het juridisch niet te onderbouwen is dat de vroegere sluitingstijd een bijdrage levert aan de bestrijding van het coronavirus.

Elf restaurants stapten naar de rechter met het verzoek de verplichte sluitingstijd te schrappen. De rechter oordeelde dat de Duitse gezondheidsautoriteiten van het Robert Koch Instituut met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, waaronder het treffen van hygiënische maatregelen en een maximaal aantal gasten. Om die reden stelde de rechter de café-eigenaren in het gelijk.

Rechtszaak Nederland

In Nederland komen enkele horecaondernemers nu ook in verzet tegen de maatregel dat restaurants en cafés voor in ieder geval een maand de deuren moeten sluiten. Om de door het kabinet opgelegde sluiting van restaurants aan te vechten, spant bodega De Posthoorn Den Haag een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Volgens eigenaar Michael Meeuwisse hebben al veel andere horecazaken zich bij het initiatief aangesloten. 'We moeten stelling nemen, KHN doet wat overheid zegt en wacht af.'

Met de rechtszaak, dinsdag voor de rechtbank in Den Haag, wil De Posthoorn Den Haag bereiken dat de sluiting van restaurants, die het kabinet heeft opgelegd, per direct wordt opgeheven.

KHN

KHN begrijpt dat het onbegrip is toegenomen nu blijkt dat het kabinet het milder gestemde advies van het OMT met betrekking tot restaurants naast zich heeft neergelegd en toch is overgegaan tot sluiting. 'Dat is het nodeloos onderuit halen van een sector die al in zwaar weer zit en dat is niet uit te leggen aan horecaondernemers.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Het is onbegrijpelijk dat het kabinet het OMT advies in de wind heeft geslagen. Als sector geven wij al langere tijd aan dat er slimmere maatregelen mogelijk zijn, waarbij er gekeken wordt naar wat er binnen aanvaardbare gezondheidsrisico’s op zeer korte termijn wel kan, zonder hiermee onnodig schade toe te brengen aan de economie en de maatschappij. Het OMT ziet deze opening duidelijk ook, dus KHN wil met het kabinet om tafel om te kijken hoe we zo snel mogelijk op een slimme manier horecaondernemers weer de ruimte kunnen geven om te ondernemen.'