Brewpub van brouwerij Oproer in Utrecht verloren na brand

Brewpub van brouwerij Oproer in Utrecht verloren na brand

Het proeflokaal van de Utrechtse craftbrouwerij Oproer is na een brand in het bedrijfsverzamelpand waar de brewpub huist, volledig verloren gegaan. De brand zelf heeft het biercafé niet bereikt, maar de rook- en roetschade is dusdanig groot dat de hele inboedel onherstelbaar beschadigd is.

Een brand bij een opslag van parketvloeren is verantwoordelijk voor het einde van biercafé Oproer in Utrecht van de gelijknamige craftbeerbrouwerij. Oproer zat in industrieel, monumentaal bedrijfsverzamelpand CAB aan de westkant van de stad. Extra wrang is dat het biercafé half januari, enkele dagen na de brand, haar vijfjarig jubileum zou vieren. Virtueel dan, want door de lockdown zijn al maanden geen gasten ontvangen.

'Het Oproer biercafé is helemaal verloren, letterlijk alles is onherstelbaar beschadigd', schrijft Oproer op haar website. 'Hoewel de brand in het midden van het pand heeft was, heeft de giftige rook zich verzameld in onze pub. Hierdoor zijn helaas al onze spullen verloren gegaan.'

De schade loopt in de tienduizenden euro’s. 'Wij zijn verzekerd tegen brandschade, maar het is nog maar de vraag wat voor waarde er aan de inboedel gekoppeld gaat worden en of we daarmee voldoende geld hebben om alles nieuw te kunnen kopen. Naar alle waarschijnlijkheid kan dat niet meer op deze plek, in dat geval zoeken we een nieuw thuis om opnieuw te beginnen.'

De brouwerij zelf heeft geen last gehad van de brand, het bier wordt op een andere locatie gebrouwen. Voor de eventuele herstart van het biercafé hebben de eigenaren een doneeractie opgezet. De teller staat inmiddels op ruim €6000.

Oproer is begin 2016 opgericht door Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker en ontstond toen twee Utrechtse brouwerijen, Rooie Dop (2012) en RUIG (2013), fuseerden. Deze twee brouwerijen exporteerden al naar meer dan 30 landen. Duurzaamheid, respect voor het milieu en dieren en een doe-het-zelfhouding zijn belangrijke waarden voor de brouwers, die houden van hop, vatrijping en experimenteren ook met wilde gist, bacteriën en fruit.

Ook werkt Oproer regelmatig samen met andere bedrijven, zoals het Utrechtse restaurant Karel 5, waar een IPA mee werd ontwikkeld. In 2018 was het biercafé dat nu verloren is nog het toneel van het eerste NK Biersommelier, toen gewonnen door Pepijn van der Waa.