Mogelijk mogen 31 maart de horecaterrassen open

Mogelijk mogen 31 maart de horecaterrassen open
Terras van Nieuw Bruin

Als het lukt om de besmettingen laag te houden en dan vooral om het besmettingsgetal (de zogenoemde R-waarde) onder de 1 te houden, mogen van demissionair minister De Jonge de horecaterrassen weer open. Dat zou 31 maart kunnen.

Hij maakte dat bekend tijdens de persconferentie die hij samen met premier Rutte hield. De lockdown wordt verlengd, de avondklok blijft en de horeca blijft voorlopig nog dicht. Er werden wel kleine versoepelingen aangekondigd.

Terrassen veilig open

Vanuit alle kanten wordt gepleit voor het openen van de horeca terrassen. Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team, ziet wel wat in het openen van de terrassen als dit leidt tot minder samenscholen in bijvoorbeeld het Vondelpark in Amsterdam. Dat zegt hij tegen de Amsterdamse zender AT5.

KHN: 'Perspectief fijn, maar nog niet voldoende'

‘Het is fijn dat er perspectief wordt geboden aan de horeca, maar het is onvoldoende’, meent directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ‘Het is een stap, maar wel een heel kleine stap. We moeten ervoor waken dat het kabinet denkt dat met het openen van de terrassen 'de horeca' is geholpen.'  Volgens hem zijn er veel horecazaken die geen terras hebben. Ook zullen de ondernemers die wel een terras hebben, veel minder omzet kunnen maken dan normaal.

De Jonge zei tijdens de persconferentie al dat er een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras komt. Beljaarts is ‘wel blij dat er nu iets van perspectief wordt geboden, want dat is absoluut beter dan in het duister tasten’.

Johan de Vos: winstpunt voor dit kabinet...

Johan de Vos, woordvoerder van ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die vorig week uit protest hun terrassen openden, is blij dat de terrassen rond Pasen weer open mogen als de coronacijfers dat toestaan. 'De regering biedt ons nu meer perspectief dan in de laatste zes maanden bij elkaar. Dat moet je bij dit kabinet maar als winstpunt zien.'

De Bredase kroegbaas denkt dat de actie van vorige week effect heef gesorteerd, gezien het feit dat de terrassen überhaupt ter sprake zijn gebracht tijdens de coronapersconferentie. 'In de maanden daarvoor werd er helemaal niet over ons gesproken. Het lijkt erop dat ze het licht hebben gezien.'

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.