Burgemeesters blijven pleiten voor heropenen terrassen

Burgemeesters blijven pleiten voor heropenen terrassen
Het uitzetten van de terrassen bij eetcafé Minckelers.

Hoewel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) al heeft aangegeven dat de terrassen voorlopig nog niet open mogen, doen burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag toch opnieuw een appèl op het kabinet. Zij geven aan dat in hun gemeentes mensen steeds vaker en massaler de openbare ruimte intrekken en dat dit steeds lastiger is te handhaven.

Terrassen geven dan letterlijk en figuurlijk wat ruimte. Gasten zijn op terrassen beter te reguleren dan in de overvolle parken, stellen zij. 'Overal zie je mensen buiten die zich niet langer houden aan de regels. Dan is handhaven geen optie', aldus Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

De burgemeesters denken het kabinet maandag met argumenten alsnog te kunnen overtuigen. 'Wij gaan onze wensen alsnog een keer voorleggen', zegt onder anderen Aboutaleb voorafgaand aan het beraad over de coronamaatregelen. Behalve Grapperhaus schuift ook RIVM-baas Jaap van Dissel aan bij de vergadering van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Uitstel opening terrassen

Dat het kabinet heeft besloten het openen van de terrassen een week uit te stellen is 'uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers', aldus Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie.

KHN vindt het onbegrijpelijk dat ‘door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen’.

terras heropenen

KHN: per 28 april ook binnen open

De brancheorganisatie zegt al maanden aan te geven dat er in deze coronatijd meer mogelijk is, dat de terrassen veilig open kunnen. De organisatie zegt dat recent onderzoek dit aantoont. En dat er ook mogelijkheden zijn om met de eigen horecaroutekaart de horeca veilig en verantwoord stapsgewijs te openen.

Als er per 28 april versoepelingen worden doorgevoerd, dan wil KHN niet met alleen terrassen worden ‘afgescheept’, aldus de organisatie. ‘De horeca moet dan haar deuren kunnen openen volgens fase 1 van de KHN-horecaroutekaart, dus ook binnen. In de plannen die klaarliggen, heeft KHN gekeken naar wat veilig kan én zo min mogelijk schade toebrengt aan de economie.’

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.