De Beurs in Meppel sluit terras weer: niet werkbaar zo

De Beurs in Meppel sluit terras weer: niet werkbaar zo
Tafels en stoelen staan nu weer opgestapeld en het terras van De Beurs oogt leeg.

'Een week lang hebben we ons uiterste best gedaan om gastvrijheid te combineren met de coronamaatregelen. Helaas is dat onmogelijk gebleken.' De strenge handhaving van de regels maakt ondernemen voor De Beurs onhoudbaar.

Eetcafé de Beurs in Meppel met een groot terras (zijkant en voorkant) heeft het bijna een volle week volgehouden: terras draaien van 12 tot 18 uur met maximaal twee mensen aan tafel of meer als ze uit een huishouden bestaan. Van 28 april tot de avond van 4 mei. Toen was het klaar. ‘Niet te doen zo.’
De Beurs stond meerdere malen in de Cafe Top 100 van Misset Horeca. 

‘Met pijn in ons hart hebben we besloten dat het zo niet gaat’ deelt De Beurs mee. ‘We sluiten het terras weer tot betere tijden aanbreken. Wij kunnen gasten niet op de gastvrije wijze ontvangen zoals ze van ons gewend zijn en ook mogen verwachten.’

Daarnaast waren er wat problemen met handhaving: zo mocht een zijscherm niet dicht om een gezin dat poffertjes zat te eten even te beschermen tegen een regenbui.

‘Dit is geen ondernemen’, vertelt eigenaar Eduard Konijnenburg tegen RTV Drenthe. Hij zegt veel begrip te hebben voor de coronaregels, maar stoort zich aan de houding van de boa's. ‘Ik had gisteren vier mensen aan één tafel. Ik ken die mensen en weet dat ze een gezin vormen. Vervolgens krijgen we wel een waarschuwing van de handhaving omdat zij daaraan twijfelen. 'Vraag ze dan om legitimatie?', zei ik. Maar die bevoegdheid hebben ze niet.

Risico te groot

Zo volgden meerdere ontmoetingen met de boa's. ‘Een paar kinderen regenden helemaal nat toen ze poffertjes aten. Daarom ritste ik mijn zijscherm even dicht. Nog geen fractie later stonden de boa's al op de stoep. 'Volgende keer heb je een probleem', zeggen ze dan. Niets ten nadele van handhaving. Zij doen hun werk, maar ze kunnen wel iets coulanter zijn.’

De horecaondernemer vindt het risico nu te groot. Als zijn bedrijf dicht moet of hij raakt zijn vergunning kwijt kost het hem de kop, zo zegt hij. ‘Dat risico kan ik niet nemen.’

In juni, bij verdere versoepelingen, hoopt eetcafé De Beurs in Meppel de deuren weer te openen. ‘Met versoepelingen kan ik weer ondernemen. Het zou me niet verbazen als meer bedrijven mijn voorbeeld volgen na dit weekend. Het wordt stralend mooi weer en de gemeente gaat extra handhaven. Dat kan misgaan.’

De gemeente Meppel geeft aan dat er geen ruimte is voor coulance.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.