Cafébaas bedreigd na bericht dat hij alleen gasten met geldige qr-code toelaat

Cafébaas bedreigd na bericht dat hij alleen gasten met geldige qr-code toelaat

Een café-ondernemer wordt bedreigd en onheus bejegend, nadat eerder deze maand een regionale krant publiceerde dat hij alleen gasten zou toelaten die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.

Het betreffende café gaat in september weer open en laat alleen gasten toe die in bezit zijn van een geldige qr-code. ‘Dat is echt wat anders dan dat ik alleen mensen zou toelaten die een vaccin hebben gehad. Ook met een negatieve testuitslag mag je naar binnen,’ zegt de ondernemer. Vanwege veiligheidsredenen noemt Misset Horeca de naam van het café en de eigenaar hier niet.

Verder uitweiden wil de ondernemer dan ook niet. ‘Ik word onheus bejegend en bedreigd. Van alle kanten. En dat is alles behalve prettig... Maar ik kan ze de mond niet snoeren. En van niemand krijg ik back-up in mijn standpunt. Zo gek is mijn beslissing helemaal niet hoor.’

Vanaf 20 september zijn horecabedrijven als restaurants en cafés, evenementen en festivals et cetera namelijk allemaal verplicht om een recente negatieve testuitslag, herstelbewijs of vaccinatiebewijs te vragen (geldige qr-code) aan hun gasten wanneer er meer dan 75 mensen aanwezig zijn. Dat geldt zowel voor binnen als buiten, bijvoorbeeld op het terras.

Ook doelt de ondernemer op beleid dat in het buitenland wordt gehanteerd. Zo werkt Frankrijk met een gezondheidspas en mogen volwassen gasten (18+) alleen met een geldige qr-code plaatsnemen op het terras of bij cafés en restaurants naar binnen. Ook bioscopen en musea zijn zonder gezondheidspas niet toegankelijk. Een geldige qr-code krijg je ook hier na een negatief testbewijs, een herstelbewijs na een coronabesmetting of na een volledige vaccinatie. In de VS eisen Google en Facebook van hun medewerkers dat ze gevaccineerd zijn voor ze terugkeren naar kantoor.

Tegen de regionale krant zei de ondernemer eerder dat hij niet bang was voor gedoe. Aan de emotie in zijn stem is echter te horen dat de negatieve stroom aan reacties hem diep raken.

In reacties op Facebook wensen mensen deze ondernemer faillissement toe en één dreigt zelfs met een aansteker langs te komen. ‘En dat zijn de openbare berichten…’ besluit de cafébaas. De regionale krant heeft de post op Facebook en de reacties  verwijderd.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.