Snackcorner Norp heeft na 70 jaar afscheid genomen van automatiek

Snackcorner Norp heeft na 70 jaar afscheid genomen van automatiek
Ton Norp met zijn vader Anton voor het zwart-wit tafereel van het pand uit 1951, gemaakt door bevriend kunstenaar Dick Dekker.

Ton Norp van Snackcorner Norp heeft de automatiek in zijn zaak weggedaan. Daarmee heeft de geliefde Zwolse snackbar voor het eerst sinds 1951 geen snackautomaat meer. Wat de zaak nu wel heeft, zijn extra zitplaatsen. 'Die leveren straks meer op dan de automatiek.'

De beslissing om de automatiek weg te doen, heeft volgens Ton Norp te maken met de veranderende consument. ‘Mensen gaan steeds meer voor kwalititeit, ze willen verse producten. Na tien minuten in de automatiek gaat de kwaliteit al iets achteruit. Wij maken veel snacks zelf, en die zijn het lekkerst al ze net gebakken zijn.’

Snacks en gebak

Het familiebedrijf, in 1951 opgericht door Anton Norp senior, had vanaf de eerste dag een automatiek. In het begin bevond deze zich in een halletje aan de zijkant. De vakjes werden in die tijd niet alleen met frituursnacks gevuld. ‘In de jaren 50 verkochten we ook gebak, maar de koelingen waren nog niet zo goed als nu’, weet Ton Norp, die de zaak sinds 2007 in handen heeft. ‘De volgende dag kon het gebak niet meer voor het volle pond worden verkocht, en ging dus in de automaat.’ In 1969 verhuisde de automatiek naar binnen.

Het aantal rijen in de automatiek werd in de loop der jaren al minder. ‘In het begin hadden we er acht, toen zijn we teruggegaan naar vijf, vier en op het laatst drie, waarvan er eentje op een gegeven moment kapot ging. Ik wilde er niet meer in investeren. En in de zomermaanden ging hij uit, omdat we dan meer ijs verkopen dan snacks.’

Snackcorner Norp

Snackcorner Norp

Interieur heeft opknapbeurt gekregen

Snackcorner Norp is tijdens de eerste weken van de corona-maatregelen gesloten geweest. Dat was onder meer het moment om de automatiek van de hand te doen. ‘We hebben die tijd gebruikt om schoon te maken, te schilderen en een kleine verbouwing te doen. Als we straks weer open mogen, hebben we extra zitplaatsen. Die leveren meer op dan die automatiek.’

In totaal heeft de snackbar nu veertien zitplaatsen. Bij de nieuwe kurkjes hangt een kunstwerk aan de muur: een zwart-wit tafereel van het pand uit 1951, gemaakt door bevriend kunstenaar Dick Dekker.

Gevolgen van de coronacrisis

Door de horecasluiting heeft de ondernemer de laatste weken veel omzet moeten inleveren. ‘De afhaal gaat goed, daar is niet mis mee. Maar we leveren ook aan restaurants, en dat ligt natuurlijk stil. Dat geldt ook voor de catering en evenementen. Normaal gesproken is 5 mei de drukte dag van het jaar, op die dag draaien we twee weken omzet. Daar kwamen we nu niet in de buurt. 2020 is afgeschreven en het is hopen dat het verlies meevalt. Maar we zullen overleven.’

Volgend jaar bestaat Snackcorner Norp 70 jaar. Hoe dat feest wordt gevierd, is nog niet duidelijk.


Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.