artikel

Miss Paddle brengt de flammkuchen naar Eindhoven

Horeca 1430

Miss Paddle brengt de flammkuchen naar Eindhoven. Vers bereid, in het zicht van de gasten. En geserveerd met een biertje. Een Brabants biertje welteverstaan. Onder meer de pilsner van Bavaria van de tap en veel La Trappe varianten uit de fles. ‘Het is hier de hele dag door genieten.’

Miss Paddle brengt de flammkuchen naar Eindhoven

Miss Paddle is het nieuwe project van de bekende Eindhovense ondernemer Harold van Nielen. Hij runde aan Wal 7 bijna 25 jaar café ’t Mulderke. ‘Vroeger was je cafébaas, nu ben je ondernemer. Als ondernemer moet je zo nu en dan het concept vernieuwen. Met Miss Paddle doen we dat nu op de plek waar ’t Mulderke zat’, licht Van Nielen toe.

Zijn nieuwe zaak is deze vrijdagmiddag nog niet open. ‘In januari openen wij pas, nu zetten we de puntjes op de i en draaien we regelmatig proef. Bovendien zijn we nu vooral ook ambassadeurs aan het werven. Ik nodig mensen uit die ik ken, laat ze proeven en genieten. Daar heb je veel meer aan dan een advertentie in de krant’, lacht Van Nielen.

Diverse varianten

Flammkuchen
Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas. De Elzas ligt in het Noord-Oosten van Frankrijk en daar noemen ze het ‘flammekueche’ of ‘tarte flambée’. In Duitsland heet het Flammkuchen. Zo zie je dat er verschillende benamingen zijn. Bij Miss Paddle gaan ze voor de Duitse naam: Flammkuchen.

De ondernemer bereidt in korte tijd diverse varianten van de flammkuchen. Eentje traditioneel met spek en ui. Maar ook een variant met geitenkaas, zongedroogde tomaten en verse blaadjes spinazie.

‘Eigenlijk is het heel simpel, de bodem bestaat uit een dun laagje deeg van meel, water en zout. Het is een puur product, er zijn geen e-nummers en conserveringsmiddelen toegevoegd. Dat vinden gasten tegenwoordig erg belangrijk’, glundert Van Nielen.

Hij vertelt dat hij en zijn medewerkers de dunne bodem in het zicht van de gasten gaan beleggen met vlees, vis, vegetarische, maar ook met zoete toppings. ‘Laatst heb ik er nog eentje gemaakt met een gebakken eitje er bovenop. Lekker joh. Of wat te denken van een flammkuchen met asperge en ei? Heerlijk met een ‘La Trappe Wit’ van de tap.’

Van Nielen wil er mee zeggen dat de flammkuchen zich leent voor een brede variatie. ‘Dat is ook het mooie; een flammkuchen is krokant, luchtig en vooral licht verteerbaar. Vaak wordt er gebruik gemaakt van crème fraîche, maar wij gebruiken Bibbelliskäs. Dat is een verantwoorde kwark en bevat bijna geen vet. Hierdoor is het ideaal als lunch, borrelhapje, diner, toetje of late-night snack. Kortom, het is hier straks de gehele dag genieten.’

Brabantse brouwers

En zo ziet hij het ook voor zich. Op vier dagen van de week van 12.00 uur tot in de late uurtjes is Miss Paddle open. De flammkuchen wordt afgebakken in een traditionele gas- en houtgestookte steenoven en doorgaans gecombineerd met een biertje. Van de tap of uit de fles. ‘We werken alleen maar samen met brouwers uit de regio, Brabantse brouwers’, aldus Van Nielen.

Swinkels Family Brewers is daarvan de belangrijkste. En de grootste. ‘Onze historie gaat al even terug, terug naar de tijd dat de afspraken nog achterop een bierviltje werden ondertekend. Dat is nu natuurlijk anders, maar de toegankelijkheid en het familiegevoel van Swinkels is wel gebleven. Dat vind ik ook belangrijk. Ik ben ervoor geboren om het anderen naar hun zin te maken. Ik onderneem op mijn onderbuikgevoel, een relatie zoals die met Swinkels is daarin heel belangrijk.’

Brouwproces gezien

De gast wil emotie, het verhaal achter het concept ontdekken, achter de flammkuchen en de bieren

Als pilsner schenkt Miss Paddle dan ook Bavaria. Daarnaast diverse speciaalbieren van onder meer La Trappe. ‘De andere brouwers heb ik allemaal persoonlijk bezocht. Je hebt tegenwoordig zoveel kleine brouwerijen, ik wil echter alleen echte Brabantse brouwers en geen brouwers die alleen een etiket op een flesje bier plakken dat elders is gebrouwen’, vertelt de ondernemer. Maar er is nog een belangrijke reden voor het bezoek, zo zegt Van Nielen.

‘De gast wil emotie, hij of zij wil het verhaal achter het concept weten, achter de flammkuchen en de bieren. Ik kan dat nu in geuren en kleuren vertellen, omdat ik de brouwers zelf heb gesproken. Hun brouwproces heb ik gezien, ik heb er letterlijk en figuurlijk van geproefd. Dat kan ik vertalen naar de gasten. En mijn medewerkers kunnen dat straks ook, want we gaan er binnenkort nog een keertje met z’n allen langs. Heel belangrijk.’

Biersommelier

De bieren zijn zorgvuldig samengesteld, samen met biersommelier Christian Roosen. Van IPA tot Stout, van wit tot amber ale, van Tripel, Dubbel, Porter tot Geuze; Miss Paddle heeft circa 65 bieren op de kaart. ‘We stellen proeverijen samen, in combinatie met flammkuchen. Ook is foodpairing een belangrijk onderdeel van het concept; gasten eten steeds avontuurlijker en willen steeds weer verrast worden met nieuwe smaakcombinaties. Aan ons om deze uitdaging aan te gaan en gasten te blijven verbazen’, legt Van Nielen uit.

Tap met tien kranen

De tapbieren komen uit een prachtig, door Ben Hohman ontworpen tap met in totaal tien kranen. ‘De technici van Swinkels Family Brewers hebben het mogelijk gemaakt dat ik deze tap hier, op deze manier, kan presenteren. Zo gaaf.’ Het is de expertise (en de kwaliteitsbieren) van de brouwer uit Lieshout die onmisbaar is voor Van Nielen. ‘Dat gevoel dat ik al eerder noemde, dat vind je nergens. Bij geen andere brouwer van dat formaat. Dat is zo uniek, zo vertrouwd. Daarom heb ik ook een blauw hart.’

Wilt u weten wat Swinkels Family Brewers voor uw zaak kan betekenen? Ga dan naar www.sfbhoreca.nl

Dit artikel is gesponsord door Swinkels Family Brewers.

Lees ook in deze serie:

Foto's

Reageer op dit artikel