nieuws

Een overval overvalt je

Horeca

Tijdens een themabijeenkomst voor cafetariahouders over veiligheid mogen ook de risico’s en gevolgen van een overval op de zaak niet ontbreken. Arie van Os, directeur van het adviesbureau voor criminaliteitsbeheersing Van Os & Partners, was op het Fano Food Forum van de partij om zijn licht hierop te laten schijnen.

‘Geen overval zie je van te voren aankomen; ’t overvalt je’, zo gaf hij aan. Van Os besprak het omgaan met een overval aan de hand van het inmiddels bekende RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven en Kijken. Met deze methode blijven de gevolgen voor het slachtoffer doorgaans ‘beperkt’ tot materiële en emotionele schade. Als preventieve mogelijkheid om gespuis buiten de deur te houden noemde Van Os het plaatsen van camera’s. ‘Zichtbare ter voorkoming en onzichtbare om te registreren als het toch zover is.’ ‘Maar het probleem lossen we niet op met alleen maar preventie’, riep een der aanwezige bezoekers. ‘Vanuit de politiek moet nu eens daadwerkelijk actie worden ondernomen tegen het toenemende aantal overvallen op cafetaria’s.’ Arie van Os reageerde: ‘Helaas, alleen maar wachten op regeringsbeleid helpt niet.’

Reageer op dit artikel