nieuws

Eenderde bezorgd over voedselveiligheid

Horeca

Ongeveer 37 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid van levensmiddelen. Dit blijkt uit een onderzoek dat in januari werd uitgevoerd door onderzoeksbureau NFO Trendbox. Het is de eerste enquête in opdracht van de nieuwe Nederlandse Voedselautoriteit (NVA).

Consumenten zijn vooral achterdochtig over vlees en kant-en-klaar producten. Met name kunstmatige toevoegingen en genetische modificatie zijn een bron van zorg. Nederlanders hebben nu echter wel iets meer vertrouwen in hun voedsel dan in november 2000. Toen wantrouwde 45 procent van de 502 ondervraagden de veiligheid van levensmiddelen. BSE-dreiging en dioxinepaling waren in die tijd volop in het nieuws.

Ondanks de voortdurende BSE-crisis heeft tachtig procent van de consumenten nu vertrouwen in de kwaliteit van rundvlees. Verse groenten en zuivel komen met ruim negentig als beste uit de bus.

De vorig jaar ingestelde Nederlandse Voedselautoriteit wil het onderzoek elk kwartaal laten uitvoeren. De resultaten zullen worden gebruikt om te kijken welk effect voedselcrises hebben op het vertrouwen van de consument, en de communicatie over de risico’s van voedsel te verbeteren.