Zilveren Champignon voor Mart Scherp

De Zilveren Champignon is dit jaar gewonnen door Mart Scherp van Restaurant De Bourgondiër in Vlissingen. Samen met gastvrouw Dhani Zapate vormde Scherp het beste koppel bij de prestigieuze kookwedstrijd op de Horeca Vakbeurs Brabant. En dat terwijl de kans groot was, dat de kok en de gastvrouw niet zouden meedoen.

‘We waren eigenlijk te laat met het inschrijven’, meldt de dolgelukkige kok direct na afloop. ‘Maar gelukkig konden we nog meedoen. Het is wel grappig, want ik heb nog nooit eerder meegedaan met een kookwedstrijd. Dit succes had ik totaal niet verwacht. De mise en place ging niet helemaal zoals ik wilde, maar verder had ik het gevoel dat ik lekker aan het koken was.’

De jury prees Scherp vooral vanwege de puurheid van zijn gerechten. Scherp: ‘Smaak is het aller belangrijkste. Gewoon smaak en verder geen poespas. Ik heb alles puur gehouden. Tarbot is tarbot, daar moet je niet teveel aan sleutelen.’

Scherp, die in het verleden kookte bij het onlangs afgebrande toprestaurant Inter Scaldes, weet een ding zeker: ‘Binnenkort is er in ons restaurant een Zilveren Champignon Menu. Reken daar maar op.’

Bij de kookwedstrijd dient het voorgerecht vegetarisch te zijn. Bij het tussen- en hoofdgerecht gaat het om een combinatie met vis, vlees of gevogelte. De invulling van het dessert is geheel naar eigen keuze. De kok neemt alle ingrediënten zelf mee. Met uitzondering van het dessert behoren in alle gerechten verse Hollandse champignons een hoofdtoon te voeren.

Chef-kok Pascal Smit van Restaurant Lambermon’s in Haarlem won de Innovatieprijs 2003. Smits kookte het meest innovatief van de tien deelnemende koks.

Het winnende menu van Scherp:

Hollandse reuzechampignons gemarineerd met truffel en aceto balsamico op een salade van filo en parmezaan

Kreeft en krokant gebakken kalfszwezerik met kreeften béarnaise en een spies van akkerpaddestoelen

Op de graat gegrilde tarbot met een farce van portabella’s en een saus van platte peterselie

Creatie van doyenne du comice en karamel

De begeleidende wijnen bij het menu:

Serègo Alighieri Bianco 2002
MASI - Veneto – Italië

A.C. Saint-Véran 2002
Joseph Drouhin – Bourgogne – Frankrijk

Cervaro della Sala 2001
Castello della Sala – Antinori – Umbrië – Italië

Muffato della Sala 1999
Castello della Sala – Antinori – Umbrië – Italië

Alle winnaar van de Zilveren Champignon op een rij:
2002 Marcel de Leeuw, Hotel Prinses Juliana in Valkenburg
2001 Aswin van Dongen, Restaurant Van Groeninge in Hilvarenbeek
2000 Toine Smulders, Restaurant De Beukenhorst in Winterswijk
1999 Rudolph van Veen, Döhler Food Service Breda
1998 Huub Biro, Ca’del Biro te Maastricht
1997 Ad Klaassen, Hotel Okura Amsterdam
1996 Toine Smulders, Restaurant De Beukenhorst in Winterswijk
1995 Johan van Groeninge, Restaurant De Wilgenplas te Maarssen
1994 Hein Willemsen, Grand Hotel Wientjes in Zwolle
1993 Frans Gerrits, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven
1992 L. Beekwilder, Restaurant De Swaen te Oisterwijk
1991 John Esten, Restaurant Gravi van Buren
1990 Gerrit van Veen, Parkrestaurant Juliana in Utrecht
1989 Huub Biro, Villa Rozenrust te Leidschendam
1988 Gerda Moonen, Restaurant Pirandello te Winselenhof
1987 M. Basemans, Restaurant Mirabelle, Breda
1986 A. van Peer, De Zellenbergen in Oudenbosch
1985 David Cleophas, Lee Towers Palace te Scheveningen

Dit nieuws kunt u ook per e-mailnieuwsbrief toegestuurd krijgen. Wilt u onze nieuwsberichten iedere maandag en woensdag in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan als abonnee van de gratisHorecanieuwsbrief van Zibb.nl/horeca.

Uw e-mailadres: