nieuws

TiTaTovenaar in première

Horeca

De musical TiTaTovenaar is zondag in première gegaan in het Efteling Theater in Kaatsheuvel. Maroesja Lacunes, die in de gelijknamige televisieserie uit de jaren zeventig speelde, zat vooraan in de zaal. ,,Ik vroeg me af hoe ze het zouden doen met die tovertrucs. In de serie zag je de touwtjes, maar dat was niet zo bedoeld. Nu is het juist wel de bedoeling.” Dertig jaar geleden was de techniek simpelweg nog niet zo ver. Nu is dit wel het geval, op televisie en het witte doek, maar voor het theater zijn de middelen beperkter. Daar lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Dat was ook de bedoeling van scriptschrijver en regisseur Koen van Dijk. ,,Ik wil het publiek niet voor de gek houden, maar de mensen betoveren terwijl ze wel weten hoe het werkt”, liet hij vooraf al weten.

Van Dijk heeft de bestaande liedjes en personages verwerkt in een nieuw verhaal voor de coproductie van Efteling Theater Producties en V&V Entertainment. In de familiemusical is te zien hoe dochter Tika zich ongelukkig voelt in het luchtkasteel waar zij en TiTaTovenaar wonen. Ze wil meer van de wereld zien, maar haar vader heeft het te druk om haar te leren toveren. Tovenaarsleerling Kwark helpt bij haar ontdekkingsreis naar een andere wereld. De hoofdrollen worden vertolkt door Erik Brey (TiTaTovenaar), Manon Novak (Tika), Jette van der Meij (Grobbema), Anne-Mieke Ruyten (Grobelia), Rop Verheijen (Kwark), Harry Slinger (Opa) en Joris Lutz (Tom de Tuinman). De laatste nam de rol over van Sander-Jan Klerk, die vorige maand wegens een rugblessure moest afhaken.

Lo Banda van Hartog, geestelijk vader van TiTaTovenaar, gaf zijn zegen aan de productie. De 89-jarige was niet aanwezig bij de première. Lacunes, de Tika uit de serie, kwam met de ‘oude’ Opa Henk Votel. Het stel was onder de indruk van de nieuwe vertolkers van hun personages. ,,Haar uitstraling spreekt me aan. Ze heeft wel wat van de oude Tika”, aldus Lacunes. ,,Een opa van nu”, noemde Votel Harry Slinger. ,,Hij doet het totaal anders dan ik het deed. Hij is minder een typetje. Ik vind hem enig, met dat Amsterdamse accent.” Votel is blij dat het ,,geen gemaakte opa” is. ,,Ze hebben niet geprobeerd om ons na te doen.” De musical is gewoon totaal anders dan de serie, oordeelde het tweetal. Lacunes: ,,Daarom is het zo goed te accepteren. Het is een totaal andere wereld.”

Reageer op dit artikel