Bep van Mokum (Jiskefet) nieuwe gezicht bij Ron Gastrobar van Ron Blaauw (met video)

Bep van Mokum (Jiskefet) nieuwe gezicht bij Ron Gastrobar van Ron Blaauw (met video)
Ron Blaauw (c) Jan Willem Schouten

Bep van Mokum is het nieuwe gezicht van Ron Gastrobar aan de Sophialaan in Amsterdam. Het beroemde typetje uit Jiskefet is per 1 mei 'in dienst' getreden bij restaurateur Ron Blaauw om gasten op het terras te vermaken.

Plat Amsterdams

Fans van Jiskefet kennen cultfiguur Bep van Mokum allemaal. De corpulente Amsterdammer met het gigantische glas cognac in de hand, gespeeld door Michiel Romeyn, stal de harten van het publiek tijdens de hoogtijdagen van Jiskefet. Met zijn nagenoeg onverstaanbare plat-Amsterdamse gebrabbel was hij steevast te gast in een ‘talkshow’ in de skybox van de Amsterdam Arena waar host Kees Prins tevergeefs een gesprek met hem probeerde te voeren.

In het restaurant van chef Ron Blaauw zijn er inmiddels vijf filmpjes opgenomen met de illustere Bep van Mokum. In het eerste deel zien we hoe hij als maître gasten welkom heet, maar vooral in de keuken medewerkers 'inspireert'. Het ene moment grapt hij over marmottenvlees om daarna een onnavolgbaar verhaal af te steken over sjalotjes, sjoerdhammetjes en krullebiggetjes.

Laagdrempelig

Hoewel het vooral absurdistisch is, hebben de filmpjes ook een boodschap. Jiskefet-fan Blaauw wil laten zien dat hij zichzelf niet al te serieus neemt. Daarmee benadrukt hij nog maar eens waarom hij ooit stopte met zijn tweesterren­restaurant in Ouderkerk en begon met het laagdrempelige Ron Gastrobar.

Daarnaast is er ook een serieuzere ondertoon die met Bep van Mokum onder de aandacht wordt gebracht: aandacht vragen voor personeelstekort. Het terrasseizoen gaat in de horeca immers steevast gepaard met de zoektocht naar goede mensen.

Het is een soort ratrace geworden”
— Ron Blaauw

‘Medewerkers vinden is lastig’, zegt Blaauw. ‘Iedereen haalt mensen bij elkaar weg. Het is een soort ratrace geworden. Daarom zijn we nu begonnen met om in de keuken alle overuren  uit te betalen. We moeten wel een slag te maken om mensen te behouden of binnen te krijgen.’

In de zoektocht naar medewerkers was Blaauw in het verleden al behoorlijk creatief. Zo wierf hij ooit al personeel met een vacature waarin hij nieuwe medewerkers een huisje, baantje en brommertje in het vooruitzicht stelde.

Maatschappelijk belang

‘Bep, connaisseur van het goede leven. Expert uit het gastronomische veld. Proever van fijn, wijn en soms venijn’, omschrijft Ron Gastrobar de komst van hun nieuwe medewerker vol trots. ‘Bij Bep is het glas echt altijd halfvol. Met deze stap wil Ron ook laten zien dat hij graag in het maatschappelijk belang werkt. Bep is immers al op leeftijd.’

Alle gekheid op een stokje. Zien we komediant Romeyn straks echt in de Gastrobar rondlopen? 'We willen wel een avond organiseren voor liefhebbers', zegt Blaauw. Dat we een mooi diner maken en dat Bep van tafel naar tafel gaat en een beetje als maître bezig is. Dat is een eenmalig iets.'

Gezicht

Bep van Mokum is dus vooral het nieuwe gezicht van Ron Gastrobar. 'Op sociale media is het toch al snel een fotootje van eten', stelt Blaauw. 'Wij willen een lach en positiviteit brengen. Zodat gasten ook zien dat mijn restaurant toegankelijk is. Dat is de boodschap: uiteten gaan moet leuk en betaalbaar zijn. En wie kan dat beter overbrengen dan Bep van Mokum.'

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.