nieuws

‘Kerstboom met kluit niet in horeca

Horeca

Horecaondernemers en zaaleigenaren die in de komende maand een echte kerstboom willen plaatsen, moeten een vers exemplaar zonder kluit kopen. Bij aankoop mogen er geen groene naalden uit de boom vallen en na drie weken moet de boom in elk geval naar de versnipperaar.

‘Kerstboom met kluit niet in horeca

Dat staat in een brochure die het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra en Efectis (het vroegere Centrum voor Brandveiligheid van TNO) hebben gemaakt.

De brochure is een samenvatting van een onderzoek dat het Nibra en Efectis hebben gedaan naar de voorwaarden waaronder levende kerstbomen nog in openbare ruimten kunnen worden geplaatst.

De brandveiligheid rond kerstbomen is sinds de ramp in Volendam elk najaar een ‘hot item’, stelt het Nibra. Daarom is dit jaar besloten de risico’s te onderzoeken en landelijke richtlijnen uit te geven. Wie de richtlijnen niet opvolgt, schept een brandonveilige situatie met alle risico op ernstige gevolgen, zo waarschuwt het instituut.

Het belangrijkste advies is, zo stelt Efectis, dat een met brandwerend middel behandelde kunstkerstboom het veiligst is. Maar wie toch liever een natuurlijke boom heeft, moet in elk geval een exemplaar kopen dat vers en nat is. Een verse kerstboom is zelfs met een brandende prop papier niet goed aan te steken, aldus de onderzoekers. De boom moet steeds in minstens 5 centimeter water staan.

Versiering is bij voorkeur van glas of aluminium. Echte kaarsjes zijn uit den boze. Kerstverlichting waarvan sommige lampjes het niet meer doen is eveneens onveilig. Rondom de boom moet voldoende vrije ruimte zijn en de boom mag nooit een uitgang of vluchtroute blokkeren.

Wanneer er bruine naalden uit de boom vallen, is de spar uitgedroogd en moet hij weg. Want een droge boom die vlam vat, kan in 30 seconden als een immense fakkel wegbranden.

Reageer op dit artikel