Uit het onderzoek, dat donderdag is gepubliceerd, komt naar voren dat de jongeren meestal een kopie van een identiteitsbewijs gebruiken waarop gegevens zijn veranderd. Een andere manier is het lenen een legitimatiekaart van een oudere kennis. Er zijn geen significante verschillen gevonden tussen jongens en meisjes.
De meeste horecagelegenheden hanteren bij de deur leeftijdsgrenzen tussen 16 en 18 jaar. Ruim de helft (54 procent) van de ondervraagde jongeren zegt dat het makkelijk is om binnen te komen, hoewel ze minderjarig zijn. Ongeveer driekwart zegt bovendien dat het niet moeilijk is voor iemand onder de zestien om alcohol te kopen.
Vrijwel alle jongens en meisjes die aan het onderzoek hebben meegedaan, zijn op de hoogte van de legitimatieplicht vanaf 14 jaar, die op 1 januari is ingevoerd. Toch zegt slechts 45 procent altijd een identiteitsbewijs bij zich te hebben. 39 procent heeft het niet altijd bij zich en de rest is nog onder de 14 jaar. Redenen om geen bewijs mee te nemen, zijn dat ze het vergeten, bang zijn om het kwijt te raken, het onhandig vinden om mee te nemen of het niet eens zijn met de legitimatieplicht.
Koninklijk Horeca Nederland vindt dat frauderende jongeren harder moeten worden aangepakt. ‘Als ze willens en wetens legitimatiebewijzen vervalsen en alcohol proberen te kopen, moeten minderjarige jongeren daarvoor gestraft worden. Nu krijgt alleen de horecaondernemer een boete’, zegt een woordvoerder. Ook ouders moeten meer op dit soort gedrag worden gewezen.
De zegsman wijst er bovendien op dat horecapersoneel niet is opgeleid om vals van echt te onderscheiden en daar ook niet de apparatuur voor heeft. ‘We zijn de marechaussee niet.’