nieuws

Kwartaalcijfers horeca positief; cafés in de min

Horeca

De horecabranche heeft het afgelopen kwartaal 1,2 procent meer omzet gerealiseerd dan in de drie maanden daarvoor. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is de gezamenlijke omzet zelfs gestegen met 4,8 procent.

Kwartaalcijfers horeca positief; cafés in de min

Met hotels en restaurant gaat het inmiddels beter, zo blijkt uit vrijdag 28 november door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gemelde cijfers.

Hotels en restaurants

Zij boekten in het derde kwartaal 2,2 procent meer omzet dan in de drie voorafgaande maanden. Er werd meer gegeten en gedronken, het aantal overnachtingen nam toe en er kwamen (ook) meer buitenlandse hotelgasten bij.

Consumentenvertrouwen

Het is het derde opeenvolgende kwartaal met positieve cijfers voor restaurants en hotels. Volgens het CBS is dit mede te danken aan het goede weer en het herstellende consumentenvertrouwen.

Cafetaria’s en ijssalons

De zomermaanden leverden ook snackbars en ijssalons meer omzet en volume op, maar de groei was minder sterk dan in het eerste en tweede kwartaal van 2014.

Cafés

Uitschieter in negatieve zin zijn de cafés, waar de omzet het afgelopen kwartaal met 1,4 procent daalde ten opzichte van de drie maanden daarvoor.

WK-voetbal

Uitgezonderd de opleving in het tweede kwartaal (WK-voetbal) vertoont het aantal verkochte consumpties in cafés al sinds het vierde kwartaal van 2010 een dalende trend.

‘Mensen die wat minder te besteden hebben, blijken toch vooral op cafébezoek te bezuinigen’, aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Reageer op dit artikel