Eerst nog onderzoek naar (plexiglas) schermen in de horeca

Eerst nog onderzoek naar (plexiglas) schermen in de horeca

Schermen en schotten van plexiglas of ander materiaal mogen in de horeca nog niet worden ingezet als veilig alternatief voor de 1,5 meter afstand. Dat meldt KHN dit weekeinde. Eerst moet nog onderzoek worden gedaan naar de werking ervan.

'Op dit moment is het zo dat dat het ministerie het plexiglas niet als veilig alternatief voor de 1,5 meter afstand accepteert, omdat hier nog niet voldoende bewijsvoering voor is', zo legt de branchevereniging uit. Onder ander het KHN, het RIVM en het OMT hebben dan ook gepleit voor een onafhankelijk onderzoek hiernaar. MKB Nederland en TNO Nederland zullen binnenkort met een pilot starten voor dit onderzoek. In de tussentijd blijft het maximum van 30 personen in een horecaruimte de regel.

Schermen horeca

Omdat schermen in de horeca nog niet als alternatief voor de 1,5 meter mogen dienen, wijzigde KHN haar protocol dat ze opstelde voor de horeca. Eerder schreef KHN in haar protocol: 'Uiteraard geldt de 1,5 meter afstand, zorg voor 1,5 meter afstand tussen de tafels, tenzij de tafels van elkaar zijn gescheiden middels een scherm.'  Maar dat laatste is nu dus van de baan en er komt een onderzoek om te testen of een schot kan helpen om verspreiding van het virus tegen te houden. KHN: 'Als het werkt dan zouden schotten straks gebruikt kunnen worden op die plekken waar 1,5 meter moeilijk te realiseren is. Nu kunnen we dat niet met zekerheid zeggen en is het ook niet in het gewijzigde protocol opgenomen.'

Juridische status protocol

Protocollen worden niet goedgekeurd of vastgesteld door de overheid. Ook dit protocol van KHN niet. Wel heeft de overheid meegekeken met dit protocol en nog een aantal adviezen gegeven. Dit protocol is daarmee in lijn met de voorschriften die vanaf 1 juni as gaan gelden.

Schermen mogen vooralsnog niet worden ingezet als alternatief voor de 1.5 meter afstand
Schermen mogen vooralsnog niet worden ingezet als alternatief voor de 1.5 meter afstand

Het nieuws dat de schermen toch niet als alternatief zijn toegestaan, is voor veel ondernemers een domper. Dit omdat zij hierin al hadden geïnvesteerd. Dat de schermen, ruim na de aankondiging van heropening van de horeca, toch niet als alternatief wordt gezien door de veiligheidsregio’s, zorgt dan ook voor onbegrip.

Naast dat er geen bewijs is voor de veiligheid van de schermen voor de gezondheid, worden ook vraagtekens gezet bij de brandveiligheid. 'Als je er een aansteker onder houdt, vat hij binnen een paar seconde vlam. Dan vliegt hij niet in een keer in de fik ofzo, maar hij brandt wel helemaal op zijn gemakje af', vertelt ondernemer Rinks Koelewijn tegen NH Nieuws.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.