Kabinet overweegt openen terrassen horeca op 1 juni

Kabinet overweegt openen terrassen horeca op 1 juni

Terrassen van horeca zouden op 1 juni weer open kunnen gaan. Deze voorstellen liggen op tafel en neemt het kabinet naar verwachting woensdag over om geleidelijk de lockdown terug te draaien, melden ingewijden aan het ANP.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kijkt met gemengde gevoelens naar berichten dat de horeca terassen waarschijnlijk per 1 juni weer open mogen van het kabinet. Volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts van de brancheorganisatie is het positief dat cafébazen en restauranteigenaren daarmee eindelijk weer wat perspectief zou worden geboden. Maar eigenlijk is 1 juni wat hem betreft te laat.

Bovendien hebben veel horecazaken helemaal geen terras, zo benadrukt Beljaarts. Het kabinet praat deze week over het geleidelijk terugdraaien van de intelligente lockdown die eerder werd ingesteld om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Het kabinet geeft woensdag 6 mei om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronapandemie.

Druk vanuit de horeca

Alleen toestemming voor het openen van terrassen, zou dramatisch zijn voor zaken die geen terras, of maar enkele zitjes voor de deur hebben. Vanuit de horeca wordt de afgelopen dagen druk gezet op het kabinet om tot versoepeling te komen per 1 juni. Ruim duizend horecazaken lijken gehoor te geven aan de oproep van horecaondernemer Laurens Meijer. Die dreigt op 1 juni zijn ruim vijftig kroegen weer te openen en roept collega's op hetzelfde te doen, tenzij er meer geld vrijkomt voor steun.  Hij benadrukt dat hij niet recalcitrant wil doen. ‘Het is een kwestie van overleven.’

'Nu worden we als lammetjes naar de slachtbank geleid', zei ook horecaondernemer Won Yip die groot werd met zijn zaken in het centrum van Amsterdam. Yip pleit dan ook voor een charmeoffensief voor wanneer het aantal IC-bedden onder de 500 ligt. 'Dan prikken we als horeca zelf een datum voor wanneer we opengaan.'

Heropening kapperszaken

Het kabinet praat deze week ook over een mogelijke verplichting voor reizigers om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Ook wordt nagedacht over de heropening van kapperszaken begin volgende week.

Treinen, bussen en metro's blijven vooralsnog wel bestemd voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met een vitaal beroep. Vanaf juni komen daar onder andere scholieren uit het voortgezet onderwijs bij als zij weer naar school mogen. Omdat het niet zeker is of iedereen de gewenste 1,5 meter afstand kan behouden, zouden reizigers mondkapjes moeten of kunnen dragen om het risico van besmetting met het coronavirus in te perken. In sommige andere landen, zoals in België, is dat sinds begin deze week ook verplicht.

Verdere versoepeling

Het is nog niet duidelijk welke voorwaarden worden gekoppeld aan de herstart van contactberoepen zoals kappers. Het Outbreak Management Team (OMT) van deskundigen vergaderde maandag over zijn adviezen aan het kabinet. Woensdag neemt het ministeriële crisisberaad besluiten over de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Het kabinet kijkt dan ook nog naar de precieze data waarop de aangepaste maatregelen ingaan.

Afstand

Het motto van het kabinet om thuis te blijven, verandert ook in de nieuwe fase. Straks wordt mensen op het hart gedrukt afstand te houden, dan wel drukke plekken te vermijden. De meeste coronamaatregelen liepen door tot 20 mei en 1 juni. Het verbod op evenementen was al verlengd tot 1 september. De basisscholen en kinderopvang openen hun deuren op 11 mei. Kinderen mogen al sinds eind april weer samen buiten sporten.

Veel horecazaken zijn klaar voor een opening in een anderhalve meter maatschappij, om zo toch weer aan de slag te kunnen en een beetje omzet te maken. Het is afwachten of de overheid hier groen licht voor gaat geven.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.