Bijdrage toerisme aan economie bijna gehalveerd

Bijdrage toerisme aan economie bijna gehalveerd

De bijdrage van de toerismesector aan de economie is in de eerste helft van 2020 bijna gehalveerd, terwijl die vorig jaar een record bereikte. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De onderzoekers kunnen eigenlijk alleen aan de hand van gegevens over een heel jaar berekenen hoeveel toerisme toevoegt aan de economie. Maar om de gevolgen van de coronacrisis in kaart te brengen, heeft het CBS een inschatting gemaakt op basis van de nu beschikbare cijfers. Daarvoor heeft het bureau gekeken naar de belangrijkste bedrijfstakken in de toerismesector. Dat zijn onder meer de luchtvaart, horeca, reisbureaus en de cultuursector.

Toerismebranche

De statistici schatten dat de bijdrage die de toerismebranche levert aan de economie in de eerste helft van dit jaar met 45 procent is gekrompen vergeleken met dezelfde periode in 2019. De krimp was het grootst bij bedrijven in de luchtvaart, reisbemiddeling en reisorganisatie. Het CBS berekent de toegevoegde waarde van de toerismesector door de opbrengsten in kaart te brengen en daar de uitgaven van af te trekken die daarvoor nodig waren.

groei toerisme

Now-regeling

Het aantal banen daalde niet zo hard als de toegevoegde waarde. 'Door de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) konden werknemers worden doorbetaald bij omzetverlies', verklaren de onderzoekers. 'Desalniettemin behoorden de belangrijkste toeristische bedrijfstakken tot die waar de meeste banen verloren gingen.'

In 2019 beleefde de toeristische sector juist een recordjaar. Die voegde toen €32 miljard toe aan de economie en was goed voor 813 duizend banen. De groei kwam toen vooral van de buitenlandse toeristen. Die gingen hier op vakantie of deden via een Nederlands bedrijf een boeking voor een reis naar een ander land.

Omzetdaling logiesverstrekkers

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 64 procent in het tweede kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In het eerste kwartaal daalde de omzet ook al met bijna 15 procent. De omzetdaling bij hotels was nog groter. Hotels hebben in het tweede kwartaal ruim 75 procent minder omgezet dan in het eerste kwartaal. Vorige week maakte het CBS al melding van de scherpe daling in het tweede kwartaal van het aantal gasten en overnachtingen bij de logiesverstrekkers.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.