Hoe meer NOW subsidie, hoe strenger de controle

Hoe meer NOW subsidie, hoe strenger de controle

Om te controleren of er geen fraude is gepleegd met de NOW-maatregel die voorziet in loonsubsidie in het eerste noodpakket van het kabinet, is een speciaal accountantsprotocol opgericht.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) meldt dat de strengheid van de controle vooral afhangt van de hoogte van het ontvangen subsidiebedrag. Hoe hoger het bedrag, hoe strenger de controle.

Eindafrekening NOW 1

Het UWV hoopt ervoor te zorgen dat bedrijven vanaf 7 oktober de 'eindafrekening' kunnen aanvragen voor de eerste ronde. Het gaat hier om de periode maart, april en mei. De regeling stond open van 6 april tot 5 juni.

Controle NOW-subsidie

Aan horecabedrijven die tot €25.000 aan subsidie hebben ontvangen in die tijd, wordt geen externe controleronde gevraagd. Wel wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd.

Vanaf €125.000 moeten bedrijven een accountantsverklaring overleggen (zonder assurance). Werkgevers die meer dan €375.000 hebben ontvangen, moeten de meeste verantwoording afleggen (accountantsproduct met zekerheid ). ‘Blijkt deze er niet in voldoende mate te zijn, dan wordt de subsidie teruggevorderd.’

Omdat er grote verschillen zijn in de bijna 140.000 bedrijven die de NOW-subsidie uit het eerste noodpakket hebben aangevraagd, wordt er nu onderscheid gemaakt bij de controle. 60 procent van de bedrijven die NOW heeft ontvangen, heeft minder dan 10 werknemers in dienst. Tegelijk gaat bijna 70 procent van het totale subsidiebedrag dat in NOW 1 is overgemaakt naar 10 procent van de bedrijven; zij kregen een voorschot van €100.000 of meer.

Daarom wordt er bij de eindafrekening van de NOW rekening gehouden met deze verschillen, meldt minister Koolmees. Grote bedrijven met veel subsidie krijgen een uitgebreide controle, terwijl tegelijkertijd het doel is om te voorkomen dat de administratieve lastendruk kleine bedrijven boven het hoofd groeit.

90 procent voorgeschoten

Het UWV heeft 90 procent van het geschatte subsidiebedrag voorgeschoten aan de bedrijven die hiervoor in aanmerking kwamen. Afhankelijk van onder meer de omzetdaling van het bedrijf zal het uiteindelijke bedrag hoger of lager liggen dan het voorschot.

Misbruik NOW-regeling

De Inspectie en ook uitvoeringsorganisatie UWV krijgen al meldingen van misbruik met de NOW. De regeling is fraudegevoelig, onder meer omdat de NOW in crisistijd zeer snel is opgezet.

‘Op dit moment heeft een aantal meldingen tot een opsporingsonderzoek van het Openbaar Ministerie geleid’, meldt het ministerie van Sociale Zaken.

Protocol controle NOW geld

Samen met de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants heeft Koolmees een protocol opgesteld over hoe de controle achteraf zal plaatsvinden. Die afspraken zijn belangrijk omdat moet worden gekeken of de NOW-subsidie wel goed is terechtgekomen, maar het kabinet wil kleine ondernemingen niet opzadelen met enorme administratieve lasten.

De NOW-regeling was het belangrijkste onderdeel van het eerste steunpakket dat het kabinet in het leven riep wegens de coronacrisis. Door de subsidie konden bedrijven die hun omzet zagen dalen door de coronacrisis hun werknemers blijven doorbetalen en in dienst houden.

Het accountantsonderzoek moet fraude met de subsidie die is uitgekeerd in maart, april en mei opsporen.


Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.