Aanvragers NOW-regeling: gemiddeld 68 procent omzetverlies

Aanvragers NOW-regeling: gemiddeld 68 procent omzetverlies

Tot nu toe hebben 123.000 werkgevers in Nederland geld gekregen uit de NOW-regeling. Deze regeling compenseert een deel van de loonkosten voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Gemiddeld kampen de aanvragers met een verwacht omzetverlies van 68 procent.

Het grootste deel van het geld voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) komt bij kleine tot middelgrote bedrijven. Dat meldt het UWV, dat het geld uitkeert.

Volgens de uitkeringsorganisatie komt 71 procent van het geld voor de NOW terecht bij bedrijven met maximaal 250 werknemers. De overige 29 procent ging naar grotere bedrijven.

4,5 miljard euro

In totaal heeft het UWV tot nu toe 4,5 miljard euro uitgekeerd aan 123.000 werkgevers. Bij die bedrijven werken in totaal 2,1 miljoen mensen die indirect door de overheid in dienst worden gehouden.

Het verwachte omzetverlies is gemiddeld 68 procent. Zo’n 8500 aanvragen voor een voorschot zijn afgewezen. De NOW-regeling is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden tijdens de coronacrisis. De regeling staat sinds 6 april open en duurt in ieder geval nog tot oktober.

NOW omzetverlies
Met 1,5 meter afstand voorlopig nog geen maximale bezetting in de horeca.

Booking

Een van de grote bedrijven die geen gebruik maakt van de NOW 2.0 regeling is Booking.com. Het bedrijf vroeg wel steun aan vanuit NOW 1. Het afgelopen jaren zeer winstgevende bedrijf Booking.com kreeg flinke kritiek te verduren wegens deze aanspraak op het steunpakket van de Nederlandse overheid.

Het bedrijf heeft in Nederland ongeveer 5500 mensen in dienst, onder wie veel expats – en vlakbij het Centraal Station in Amsterdam is een nieuwe hoofdkantoor in aanbouw. Het moederbedrijf is zeer winstgevend.

Vorig jaar bedroeg de omzet 15,1 miljard dollar met een winst van 4,9 miljard dollar. Heel veel geld hiervan wordt in Amsterdam verdiend. Daarom zorgde de steun vanuit de NOW maatregel ook voor zoveel ophef.

Lees ook:
Now 1 en 2; wat staat er in de regeling?
Compensatie vaste lasten in tweede steunpakket