Compensatie vaste lasten voor horecabedrijven in tweede noodpakket

Compensatie vaste lasten voor horecabedrijven in tweede noodpakket

Horecabedrijven die hun omzet zagen verdampen door de coronacrisis, kunnen een compensatie van de overheid krijgen voor hun vaste lasten. Het gaat om maximaal 20.000 euro voor drie maanden, afhankelijk van het omzetverlies van het bedrijf.

De regeling maakt deel uit van het tweede economische steunpakket dat het kabinet naar verwachting woensdag 20 mei bekend zal maken.

Het kabinet had al eerder gezegd iets te willen doen om bedrijven tegemoet te komen die flink minder omzet draaien door de corona-maatregelen terwijl ze maandelijks nog wel hun vaste lasten moeten betalen.

De Tweede Kamer en werkgeversorganisaties zoals voor de horeca KHH, hadden hiervoor ook aandacht gevraagd, maar het is lastig te berekenen wat de vaste lasten zijn. In het eerste noodpakket konden bedrijven in de hardst getroffen sectoren aankloppen voor een 'corona-gift' van 4.000 euro. Maar dit is niet afdoende voor bijvoorbeeld compensatie van huurpenningen of andere vaste kosten die doorlopen.

NOW verlengd

De loonkostenregeling uit het eerste noodpakket wordt verlengd. Eerder kondigde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) al aan dat de zogenoemde 'ontslagboete' vervalt: bedrijven die loonkostenvergoeding van de overheid krijgen, kunnen werknemers op straat zetten zonder boete. Omdat de economie een flinke dreun krijgt door de uitbraak van het virus, zullen bedrijven in de kosten moeten snijden, is het idee.

Mogelijk krijgen vakbonden in ruil voor het verdwijnen van de ontslagboete meer inspraak bij grote ontslagrondes. Ook wordt er een ‘fors bedrag’ van zo'n 50 miljoen euro opzijgezet voor omscholing van ontslagen medewerkers.

Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan het pakket. Er was meer voorbereidingstijd dan voor het eerste pakket, dat bedrijven steun biedt voor de maanden maart, april en mei. Dat zorgt ervoor dat bij het 'steunpakket 2.0' betere controles kunnen worden uitgevoerd vooraf.

Zelfstandige ondernemers die inkomensondersteuning vragen, moeten binnenkort bijvoorbeeld het inkomen van hun partner opgeven, waar dat de afgelopen drie maanden niet hoefde.

Niet alle bedrijven redden

Minister Wiebes van Economische Zaken tempert verder de verwachtingen. ‘We kunnen niet iedereen redden. Maar veel ondernemers kunnen het nu nog niet op eigen kracht. Dat snap ik. Maar bedrijfsmodellen zullen moeten worden aangepast. De economie van morgen is niet die van gisteren’, hield Wiebes de Tweede Kamer voor. Hij ziet blijvende veranderingen in branches als het toerisme, het transport, en misschien ook wel de winkelstraat. ‘Voor zolang als de 1,5 meter-samenleving duurt, of misschien wel voor altijd.’