Eindafrekening NOW-2 vijf maanden uitgesteld

Eindafrekening NOW-2 vijf maanden uitgesteld

Horecaondernemers moeten langer wachten op de eindafrekening van de NOW-2 subsidie die ze over de maanden  juni, juli, augustus en september hebben aangevraagd. De eindafrekening zou ingediend kunnen worden vanaf 15 november, dit is uitgesteld tot 15 april 2021.

Minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees heeft dit maandag 26 oktober laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. 'Hoewel noodzakelijk, begrijp ik dat dit besluit om de eindafrekening NOW-2 uit te stellen voor sommige bedrijven vervelend is', zegt de bewindsman. 'Zij hebben belang bij duidelijkheid en eventuele uitbetaling van het resterende subsidiebedrag. Bedrijven die nog altijd in zwaar weer zitten kunnen gelukkig vanaf 16 november een beroep doen op de NOW-3.'

De minister meldt ook dat ondernemers die minder dan 500 euro te veel aan NOW-1 steun hebben ontvangen dit voorjaar, dit niet terug hoeven te betalen.

UWV te druk voor eindafrekening NOW-2

Beide feiten zijn het gevolg van de extreme drukte bij uitkeringsinstantie UWV, die belast is met de afhandeling van de NOW-regeling. In de eerste ronde dat deze vorm van coronasteun werd geboden (maart tot en met mei 2020) hebben bijna 140.000 bedrijven een beroep gedaan op deze regeling.

Deze bedrijven hebben in het voorjaar snel een voorschot gekregen op basis van het omzetverlies dat de bedrijven dachten te lijden. Nu moet het UWV bepalen of ze nog meer geld krijgen, of dat ze wellicht een deel moeten terugbetalen. Dit is afhankelijk van het daadwerkelijke omzetverlies.

Als bijvoorbeeld het omzetverlies veel lager is dan de werkgever aanvankelijk had verwacht, kan het zijn dat een deel van het al ontvangen bedrag moet worden terugbetaald.

Als het terug te betalen bedrag lager is dan 500 euro kan terugbetaling achterwege blijven. Het gaat hier alleen om de eerste periode van de NOW-regeling. Of deze coulance ook geldt voor de loonsteun over de periode vanaf juni, is nog niet duidelijk.

‘Het algemeen belang afwegende tegen de hoeveelheid werk die het invorderen met zich meebrengt, is besloten tot de genoemde ondergrens van 500 euro’, schrijft Koolmees. De betreffende bedrijven krijgen wel een melding dat ze te veel loonsteun hebben ontvangen, maar hoeven niets terug te betalen.

Eindafrekening NOW-1

Werkgevers kunnen sinds 7 oktober hun werkelijke omzetverlies over de periode maart tot en met mei 2020 doorgeven aan het UWV. Tot afgelopen vrijdag hadden ongeveer 7.500 van de 140.000 bedrijven dit gedaan.

NOW-2 uitgesteld tot april 2021

Over de tweede NOW-periode, die liep van juni tot en met september, moeten bedrijven ook hun werkelijke omzetverlies aan het UWV doorgeven. Aanvankelijk zouden bedrijven dit kunnen doen vanaf 15 november 2020. Dit is door de grote drukte uitgesteld naar 15 april 2021.

Dit betekent dat werkgevers vijf maanden langer moeten wachten op een deel van de aangevraagde loonsteun. Als bedrijven loonsteun aanvragen, krijgen ze namelijk een voorschot van 80 procent. Pas bij de eindafrekening wordt bepaald of ze het aanvullende bedrag krijgen, al dan niet gedeeltelijk, of juist geld moeten terugbetalen.

NOW-3

Ondernemers kunnen vanaf 16 november steun aanvragen voor NOW-3. De openstelling voor de vierde ronde staat vooralsnog gepland op 15 februari 2021 en de vijfde ronde is nu gepland op 17 mei 2021.

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.