Veel meer bedrijven vragen om loonsteun

Flink meer bedrijven hebben al loonsteun aangevraagd in de eerste week van het vierde steunpakket NOW, dan tijdens de eerste week van de vorige ronde. Ruim 34.000 bedrijven vroegen volgens uitkeringsinstantie UWV de afgelopen week compensatie aan voor de loonkosten. Dat is 13.000 meer dan in de eerste week van NOW 3.0.

Het UWV denkt dat de toename komt vanwege de lockdown, die onlangs werd verlengd tot en met 2 maart. De horeca behoort tot de branches die het hardst geraakt wordt. Al sinds half oktober 2020 zijn de deuren weer verplicht op slot. Detailhandel moest half december dicht.

Recht op meer steun

De huidige ronde biedt een ruimere tegemoetkoming dan de vorige. Als een bedrijf 100 procent omzet verliest, krijgt het 85 procent van de loonkosten vergoed. In de vorige ronde was dat 80 procent. Bedrijven komen pas in aanmerking als ze in drie maanden tijd minstens 20 procent minder omzet hebben gedraaid.

De afhandeling gaat snel, zegt het UWV. Inmiddels zijn de aanvragen van 22.000 bedrijven al goedgekeurd, samen goed voor 404 miljoen euro aan steun. Ook hebben bijna duizend van de aanvragers inmiddels gezamenlijk al 30 miljoen euro ontvangen.

De eerste dag dat het steunloket weer openging, stroomden de aanvragen al binnen. Ongeveer 12.000 bedrijven meldden zich toen voor steun. Werkgevers kunnen steun aanvragen tot en met 14 maart. Sinds 15 februari kan ook TVL aangevraagd worden voor Q1 van 2021. Hiervoor is het subsidiepercentage verhoogd naar maximaal 85 procent, de minimum- en maximumbedragen zijn verhoogd en niet-mkb bedrijven komen nu ook in aanmerking.

Hiaat NOW1

Afgelopen weekend bleek dat een hiaat in de steunmaatregel NOW1, voor veel ondernemers in de horeca negatief uitpakt.